Külföld

Ismét tehetetlen az ENSZ

A közel-keleti konfliktus rendezésébe beleszólt a nagypolitika

Újfent sikertelenül zárult a ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülése az Izrael és a Hamasz között kiújult konfliktus ügyében, mivel az Egyesült Államok ellenállása miatt nem sikerült nyilatkozatot elfogadni.

Ismét tehetetlen az ENSZ
Izraeli tüzérség támadja a gázai övezetben lévő Hamasz-rakétaállásokat
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Washingtonról köztudott volt, hogy Izrael oldalán áll, és már korábban biztosra letehet venni, hogy Washington nem fog támogatni semmilyen nyilatkozattervezetet. Diplomácia források szerint a BT többsége támogatta volna egy közös nyilatkozat elfogadását, továbbá Kína kitart az ENSZ-fellépés mellett. Peking szerint további lépéseket kell tenni az úgynevezett kétállami megoldás megteremtésére.

Az amerikai vezetés ugyanakkor más véleményen van a közel-keleti konfliktus kapcsán. Joe Biden amerikai elnök szerdán telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Az egyeztetés után Joe Biden azt mondta, hogy Izraelnek jog van az önvédelemre az iszlamista terrorszervezetekkel szemben. A Fehér Ház közleményé­ben úgy fogalmaz: az amerikai elnök rendületlen támogatásáról biztosította Izraelt, és közölte, hogy a közel-keleti államnak törvényes joga, hogy megvédje önmagát és népét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap beszélt telefonon Recep Tayyip Erdogan török államfővel a konfliktust illetően. A megbeszélésen Erdogan határozott nemzetközi fellépést sürgetett Izraellel szemben. Putyin is a harcok mielőbbi beszüntetését hangsúlyozta, ugyanakkor nemzetközi fellépésről nem beszélt.

Szerdáról csütörtökre virradóra újabb rakétahullámot lőttek a Gázai övezetből Izrael déli és középső részére, továbbá polgárháborús helyzet alakult ki a zsidó állam számos pontján, ahol zsidók és arabok csaptak össze.

A rakéták az arabokra is veszélyesek

A Hamasznak semmit nem számítanak a palesztin életek, a rakétáik nem válogatnak – nyilatkozta a Hetek című hírportálnak Yacov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete. Kifejtette, hogy a Hamasz által indított rakétatámadásokban arabok is meghaltak. Mint fogalmazott: A Gázában élő kétmillió lakos a Hamasz túsza, és ennek véget kell vetni.

A diplomata szerint a mostani konfliktus egyik veszélyes kísérőjelensége az izraeli arabok között jelentkező radikalizálódás. Úgy látja, hogy az izraeli arabok közül sokan szeretnének integrálódni a társadalomba, mások viszont frusztráltak, és lehet, őket használják fel a terrorszervezetek.
(SI)

Kapcsolódó írásaink