Külföld

Létfontosságú a jó nyelvtudás az uniós diplomáciában

Alap az angol

Ritkán akadnak kommunikációs problémák az Európai Tanács ülésein, a legtöbb uniós állam- és kormányfőnek ugyanis nincsenek gondjai az idegennyelvtudással.

Létfontosságú a jó nyelvtudás az uniós diplomáciában
Létfontosságú a jó nyelvtudás az uniós diplomáciában
Fotó: Európai Tanács

A nyilvánosan elérhető önéletrajzok, beszédek, interjúk alapján minden jelenlegi vezető tud angolul, a legtöbben folyékonyan beszélnek, magabiztosan adnak interjúkat a külföldi sajtónak, vagy tartanak beszédeket nemzetközi fórumokon. E tekintetben csak Bojko Boriszov bolgár kormányfő kivétel, ő a fellelhető információk és a bolgár sajtó szerint bár több nyelvet is tanult, csak az anyanyelvén tud kommunikálni, így nemzetközi tárgyalásain tolmácsra szorul.

A tagállami vezetők fele több nyelven is beszél, az angol mellett a leggyakrabban franciául és németül. A balti államok kormányfői – Kaja Kallas észt, Krisjanis Karins lett és Gitanas Nauséda litván miniszterelnök – mind tudnak oroszul, de nemcsak ők, hanem Andrej Babis cseh kormányfő és Angela Merkel német kancellár is.

Az európai vezetők nyelvtudása azért is aktuális kérdés, mert a brit Economist már Orbán Viktor magyar kormányfő kihívójaként emlegette Karácsony Gergelyt, noha Budapest főpolgármestere hivatalosan még nem jelentette be, hogy elindul a baloldali előválasztáson. Karácsony a Facebookon azt írta, az egyetemen középfokú angol nyelvvizsgát szerzett, ám pártja korábbi nyilatkozatai szerint nincs vizsgája, a városvezető nem beszél tárgyalóképesen angolul.

Kapcsolódó írásaink