Külföld

Jobboldali fordulat jöhet Svédországban

A tömeges bevándorlás korlátozása hozhatja össze a jövő évi parlamenti választások után a néppárti erőket Jimmie Akesson korábban még elszigetelt pártjával

A bevándorlók integrációjának kudarca és a tomboló bűnözés miatti aggodalom politikai fordulatot hozhat Svédországban. Björn Söder, a Svéd Demokraták képviselője lapunknak hangsúlyozta: a migráció szigorú korlátozására van szükség.

Áttörés előtt állnak a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD), könnyen lehet, hogy a jövő évi parlamenti választásokon segítségükkel alakulhat jobbközép kormány – derül ki a Bloomberg hírügynökség napokban megjelent cikkéből. Az SD népszerűsége azzal párhuzamosan nőtt, ahogy kezdtek megmutatkozni a laza bevándorláspolitika negatív hatásai, különösen a 2015-ös migrációs válság után. Az elmúlt hónapokban még a skandináv ország baloldali vezetése is kénytelen volt foglalkozni a jellemzően bevándorlók alkotta bűnbandák erőszakos akcióival, a szaporodó lövöldözésekkel.

A párt elnöke, Jimmie Akesson egy interjúban arról beszélt, már nem működik az a taktika, hogy a többi párt nem áll szóba az SD-vel, a konzervatív, jobbközép pártok pedig legalább a bevándorláspolitika alapvető irányában egyetértenek vele. Megjegyezte, nem olyan egyszerű egyszerre ócsárolni a pártját és lemásolni a politikáját.

Ulf Kristersson, a néppárti Mérsékeltek (Moderaterna) elnöke először 2019-ben ült le egyeztetni Akessonnal, amikor az SD a népszerűségi listák élére ugrott. Ma már úgy beszél a bevándorlásellenes pártról, mint konstruktív parlamenti erőről, amivel hajlandó együttműködni. A Mérsékeltek valóban nagyot merítettek az SD régi követeléseiből: a párt a héten sürgette azok kitoloncolását, akik nem kaptak tartózkodási engedélyt Svédországban, s azt is felvetette, hogy meg kellene vonni a segélyeket azoktól az országoktól, amelyek nem fogadják vissza az állampolgáraikat.

A svéd országos rendőrfőkapitány tavaly augusztusban rendkívül súlyosnak nevezte a bandabűnözést, miután két ember meghalt egy stockholmi lövöldözésben, nem sokkal korábban pedig egy tizenkét éves kislány esett áldozatául a bandák közti harcoknak. Svédországban a Bloomberg szerint népességarányosan tízszer annyi halálos kimenetelű lövöldözés történik, mint az Egyesült Királyságban, ráadásul az ilyen esetek száma egy évtized alatt megháromszorozódott.

Egy friss felmérés szerint a bevándorlás és az integráció kérdései aggasztják a leginkább a svédeket. A megkérdezettek 22 százalékának volt a jogrend és a biztonság helyreállítása a legfontosabb kérdés, ez minden korábbinál magasabb arány.

A Bloomberg szerint több forgatókönyv is elképzelhető arra, miként alakulhat jövőre SD-s támogatással jobboldali kormány Stockholmban. Kristersson ugyan nyitott az SD felé, ám nem hívná meg őket egy koalícióba, amit a kisebbik jobbközép párttal, a Kereszténydemokratákkal (KD) kötne. Így viszont kisebbségi kormány alakulhat, amit kívülről támogatna Akesson pártja. Egy friss felmérés szerint a három jobboldali párt együtt 47,3 százalékra számíthat, míg a baloldali blokk 44,5-re.

Björn Söder SD-s parlamenti képviselő lapunk kérdésére teljességgel elképzelhetőnek nevezte, hogy a jövő évi választások után konzervatív kormány alakuljon a Mérsékeltek és a KD részvételével, az SD és esetleg akár a Liberálisok támogatásával. Söder szerint a bevándorlás ügyében a három jobbközép párt egy erősen korlátozó bevándorláspolitikában fog megállapodni.

Kapcsolódó írásaink