Külföld

Háború felé halad Izrael és a Hamász

Pusztító fegyveres konfliktusba torkollhat a válság a Gázai övezetben az ENSZ szerint – Folyamatosak a légi csapások, vegyes lakosú városokban törtek ki rendbontások

Tovább mélyül az újabb konfliktus Izrael és a Hamász között, a palesztinok lakta izraeli területeken rendszeresek a rendbontások. Donald Trump szerint Joe Biden külpolitikája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Izraelt ismét támadások érik.

Háború felé halad Izrael és a Hamász
Az izraeli hadsereg hétfő óta ötszáznál több célpontot támadott a Gázai övezetben
Fotó: AFP/Youssef Massoud

Ha Izrael ki akarja terjeszteni a konfliktust, az ellenállás készen áll erre, és arra is készen állunk, ha le akarja állítani – közölte Iszmáil Haníje, a Hamász iszlamista szervezet vezetője kedden. Haníje felszólította Izraelt, hogy vonja ki erőit a jeruzsálemi Mecsetek teréről, ahol napok óta összetűzések vannak a rendőrök és a palesztin tüntetők között.

Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek nagy árat fizetnek majd az Izrael elleni legutóbbi támadásokért. Aviv Kohávi izraeli vezérkari főnök közölte, hogy Izrael kész folytatni – és szükség esetén kiszélesíteni – a Falak Őre fedőnevű műveletet.

Közölte, hogy az izraeli hadsereg már ötszáz célpontot támadott a Gázai övezetben hétfő óta, és több tucatnyi terroristát ölt meg. Beni Ganz izraeli védelmi miniszter úgy fogalmazott: Izrael nem készül tűzszünetre. „Csak ha teljes csendet érünk el, akkor beszélhetünk nyugalomról” – tette hozzá. Szerda késő délutánra Netanjahu összehívta a biztonsági kabinetet a helyzet értékelésére és a további lépések meghatározására.

A Hamász rakétatámadásai egész kedd este és szerda reggel is folytatódtak: a Hamász több száz rakétát lőtt ki izraeli területekre, míg Izrael több mint ötszáz légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben. Támadás érte Tel-Avivot, az Eilat–Askelón kőolajvezetéket, valamint több települést Izrael déli és középső részén.

Észak-Izraelben számos vegyes lakosságú településen törtek ki rendbontások, ahol az arab lakosok fosztogattak és gyújtogattak. Az egyik érintett város polgármestere polgárháborús helyzetről beszélt. A gázai egészségügyi minisztérium szerda délig 48 halottat és 305 sebesültet jelentett az izraeli légitámadások nyomán. Izraeli oldalon öt halálos áldozatról lehet tudni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze tegnap az izraeli–palesztin konfliktus miatt, amely végül eredménytelenül zárult. Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti közvetítője kiemelte: Izrael és a Hamász háború felé halad. A diplomata hozzátette: egy gázai háború pusztító lenne, és az egyszerű emberek fizetnék meg az árát.

Donald Trump korábbi amerikai elnök szerint a világ erőszakosabbá és instabilabbá vált Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kormányzatának Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Kifejtette: az Egyesült Államoknak mindig Izraellel kell lennie, és világossá kell tennie a palesztinok számára, hogy fel kell hagyniuk az erőszakkal és a terrorral. Trump elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokraták továbbra is Izrael ellen foglalnak állást, miközben az ország terroristák támadása alatt áll.

Zászlókat égettek több németországi zsinagóga előtt

Németországban is érezhető az izraeli–palesztin konfliktus hatása: kedd este Bonnban és Münsterben izraeli zászlót égettek a helyi zsinagógák előtt, Düsseldorfban pedig egy ismeretlen tüzet okozott a nácik által elpusztított nagy zsinagóga emlékhelyénél. Bonnban őrizetbe vettek az üggyel összefüggésben két arab származású fiatalt, Münsterben pedig tizenhárom embert állítottak elő, köztük szíriaiakat, törököket és németeket. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke szerint egyre nagyobb veszélyben van a zsidó közösség. Josef Schuster a Der Tagesspiegel című lapnak azt mondta: a német államnak fokoznia kell a zsidó intézmények védelmét.
(HSz)

Röviden

Magyarország elítéli a palesztin terrorszervezetek támadásait – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Úgy fogalmazott: teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel, és elismerjük az önvédelemhez való jogát, a civilek elleni erőszaknak pedig véget kell vetni.

Ali Hamenei ajatollah felszólított minden országot, hogy ítélje el Izrael kíméletlen és kegyetlen bűncselekményeit. Irán vallási és politika vezetője közölte: a palesztinoknak erősnek kell lenniük, ellen kell állniuk és szembe kell szállniuk, hogy Izraeltől kikényszerítsék a támadások beszüntetését.

Az izraeli–palesztin konfliktusról egyeztetett szerdán telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Erdogan leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek hathatós és elrettentő leckét kell adnia Izrael­nek. Hozzátette, hogy Ankara a fellépés érdekében minden szinten kezdeményezéseket tesz. (SI)

Kapcsolódó írásaink