Külföld

Omlanak a templomok, épülnek a mecsetek

Veszélyben vannak a katolikus imahelyek Franciaországban, az esetek többségében szándékos gyújtogatás történik, de gyakori a lopás és a vandalizmus is

Sem a tűztől, sem a tolvajoktól nem védi megfelelően a francia állam a katolikus templomokat egy szakértő szerint, aki a nemzetközi katolikus hírügynökségnek nyilatkozott. Sok ezer épületet fenyeget a pusztulás.

Omlanak a templomok, épülnek a mecsetek
2020. július 18-án gyulladt ki a nantes-i katedrális, később kiderült, hogy az épületet felgyújtották
Fotó: AFP/SDIS

Ezt állapította meg Edouard de Lamaze, a francia Vallási Örökség Megfigyelőközpontja (Observatoire du patrimoine religieux) elnöke a Catholic News Agency (CNA) cikke szerint. Lamaze annak kapcsán nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy április közepén leégett a normandiai Saint-Pierre in Romilly-la-Puthenaye temploma, a balesetnek nyilvánított tűzeset éppen két évvel a párizsi Notre-Dame-katedrálisban kitört tűzvész után történt.

Lamaze elmondta, átlagosan kéthetente eltűnik a föld színéről egy vallási épület Franciaországban. Az esetek kétharmadában gyújtogatás áll a pusztítás hétterében, a többi esetben az épületeket lebontják, átalakítják, nem gyújtogatásból fakadó tűz végez velük, vagy összeomlanak. A statisztika minden vallási közösség építményeire vonatkozik, de túlnyomórészt katolikus templomok és kápolnák esnek áldozatul.

„Ugyan még mindig katolikus templomokból van a legtöbb, tizenöt naponta húznak fel egy újabb mecsetet Franciaországban, a katolikus épületek pedig ugyanilyen sebességgel tűnnek el” – figyelmeztetett Lamaze. Elmondta, naponta átlagosan két keresztény épületet ér valamilyen támadás, az esetek kétharmadában lopásról van szó, a többi esetben általában megszentségtelenítésről.

A Catholic News Agency által idézett statisztika szerint csak 2018-ban 877 katolikus imahelyet ért támadást regisztráltak. Lamaze rámutatott: 2008-ban még csak 129 esetről tudtak. Mint mondta, napjainkban ötezer katolikus épületet fenyeget a pusztulás Franciaországban, nemcsak a keresztényellenes erőszak, hanem a hatóságok hanyagsága miatt is. A megfigyelőközpont vezetőjének elmondása szerint Franciaországban tizen­ötezer katolikus imahely élvez műemléki védettséget, további harmincezer azonban a sorsára van hagyva, számtalan épület van az országban, amit az elmúlt száz évben nem újítottak fel, és a biztonságára sem ügyelnek.

A védettség sem jelenti azt, hogy a kiemelt fontosságú katedrálisok biztonságban lennének, hiszen a párizsi Notre-Dame után a rennes-i és a nantes-i katedrálist is tűzvész sújtotta a közelmúltban.

Újabb figyelmeztetés a hadseregtől

Ismét nyílt levelet közöltek vasárnap este francia katonák a Valeurs Actuelles hetilap oldalán az ország túlélése érdekében. A felhíváshoz szabadon lehet csatlakozni, és ezt már több mint százötvenezren meg is tették. Az anonim szerzők azt írták magukról, jelenleg is aktívak, fiatalok. Mint írták, a francia katonák az életüket áldozták Afganisztánban, Maliban és Közép-Afrikában az iszlamizmussal szemben, aminek most a kormány engedményeket tesz francia földön. Egyre élesebb ellentét alakul ki a hadsereg és a politikusok között, a közvélemény pedig az előbbi mellett foglal állást.

Az első levelet jegyző nyugalmazott tábornokokat sok bírálat érte, amiért a szélsőjobbra – például a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontra (RN) kacsingatnak, de egyikük, Emmanuel de Richoufftz tábornok a Sud Radiónak hangsúlyozta, nem pártpolitikáról van szó. Mint mondta, sürgősen kezelni kell a külvárosok problémáját, az ott élő fiatalok nem érzik magukat franciának, elutasítják Franciaországot. A Le Monde egyébként tegnap közzétette a Kantar Public közvélemény-kutató intézet friss kutatását, amely szerint 42 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az RN nem veszélyes a demokráciára.

(CS)

Kapcsolódó írásaink