Külföld

Katonai válaszlépésekig fajult a kelet-jeruzsálemi muszlimok elleni izraeli agresszió

Bosszút állt a Hamász

Beváltotta fenyegetését az iszlamista Hamász, miután az izraeli kormány nem vonta ki rendfenntartó erőit a jeruzsálemi al-Aksza-mecset és a Templomhegy környékéről. Az ultimátum lejárta, azaz tegnap 17 óra után nem sokkal a gázai övezetet irányító Hamász rakétaindításokat hajtott végre Jeruzsálem irányába.

Katonai válaszlépésekig fajult a kelet-jeruzsálemi muszlimok elleni izraeli agresszió
A Gáza városából indított rakétatámadásra Izrael légi csapással válaszolt
Fotó: AFP/Anadolu/Mustafa Hassona

A támadás hatására légriadót rendeltek el, és a kneszet, az izraeli törvényhozás ülését is félbeszakították, a képviselőket pedig kimenekítették. Az al-Aksza-mecset környékét elbarikádozó muszlimok üdvözölték a támadást, és azt mondták, jogos válasz volt Izrael agressziójára.

A támadás előtt kicsivel a nacionalista zsidó szervezetek lemondták a Jeruzsálem-nap megtartását, amelyen a városnak az araboktól történő 1967-es elfoglalását ünnepelték volna. Izrael 18 óra körül válaszcsapást hajtott végre a gázai övezetben, a bombázásnak több áldozata is van a palesztin médiumok szerint. A zsidó állam fellépése Jeruzsálem muszlimok lakta kerületeiben a nemzetközi közvélemény felháborodását is kiváltotta.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres vasárnap este maximális önmérsékletre, illetve a gyülekezési szabadság tiszteletben tartására szólította fel Izraelt. Tegnap Josep Borrel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben úgy fogalmazott: aggodalomra ad okot a Kelet-Jeruzsálemben lakó palesztin családok helyzete. Hozzátette: kilakoltatásuk illegális, a nemzetközi és a humanitárius joggal összeegyeztethetetlen és kizárólag a feszültség további szítására alkalmas.

Kapcsolódó írásaink