Külföld

Iskolai lövöldözés történt Kazanyban

Fegyveres támadás történt kedden az oroszországi Kazany egy iskolájában, az előzetes adatok szerint a támadásnak legalább nyolc halálos áldozata van, további legalább 21 ember megsebesült - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség mentőszolgálati forrásra hivatkozva.

Iskolai lövöldözés történt Kazanyban
A helyszínen jelenleg helyszínelnek a bűnüldöző szervek
Fotó: AFP/Maksim Bogodvid

A korábbi híradások két támadóról számoltak be, de Lilija Galimova, a tatárföldi elnök sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte az erről szóló állításokat. Elmondása szerint a támadó magányos elkövető volt, egyedül cselekedett.

A legfrissebb adatok szerint a támadást egy 19 éves helyi fiatalember hajtotta végre, akit a biztonsági erők elfogtak.
Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. A helyszínen tartanak a vizsgálatok, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság tájékoztatása szerint az iskola környékén terrorellenes műveletet indítottak.

Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnök sajtószolgálata legalább nyolc halálos áldozatról és 21 sebesültről számolt be. A sebesültek között 18 gyerek és három felnőtt van. Az egyik halálos áldozat egy tanár - tették hozzá. Korábbi hírügynökségi jelentések legalább 11 halálos áldozatról és 32 sebesültről tudtak.

A regionális egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kórházba szállított gyermekek közül hatan rendkívül súlyos állapotban vannak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az elnök az ügyben egyeztetett Mihail Misusztyin miniszterelnökkel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel és Jevgenyij Zinyicsev rendkívüli helyzetekért felelős miniszterrel.

A helyszínre indult Mihail Murasko egészségügyi és Szergej Kravcov oktatási miniszter a rendkívüli helyzetek minisztériumának különleges, Il-76-os típusú repülőgépével, a gép fedélzetén orvosokkal és pszichológusokkal. A támadás sebesültjeit ugyanezzel a géppel Moszkvába szállítják.

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást.

A helyszínen jelenleg is zajlanak a vizsgálatok, a Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) tájékoztatása szerint az iskola környékén terrorellenes műveletet indítottak.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki

Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló levelet küldött Vlagyimir Putyinnak, Oroszország elnökének, illetve Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnöknek a szörnyű kazanyi iskolai lövöldözés kapcsán - tudatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden délután.

„Mély megrendüléssel értesültem a kazanyi 175-ös számú iskolában elkövetett szörnyű terrortámadásról. Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni részvétünket és együttérzésünket ezekben a nehéz órákban” - írta Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette: imádkozunk az áldozatok családjaiért, és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek.

A fegyveres támadás a Volga menti nagyváros 175-ös számú iskolájában történt, a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a támadás pillanatában több mint 700 diák tartózkodott az épületben, továbbá az iskola mintegy 70 munkatársa, köztük több mint 50 tanár.

Áder János köztársasági elnök is részvétet nyilvánított Vlagyimir Putyinnak a fegyveres támadás miatt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) által közzétett táviratban az államfő azt írta: mély megrendüléssel értesült a tragédiáról, amelynek következtében több gyermek és felnőtt is életét vesztette.
„Engedje meg, hogy magam és minden honfitársam nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak” - fogalmazott részvétnyilvánításában Áder János, hozzátéve: „osztozunk fájdalmukban, együttérzünk a sebesültekkel, akárcsak a traumát átélt diákokkal és tanáraikkal is, akiknek mielőbbi teljes testi és lelki felgyógyulást kívánunk”.

A támadó a főbejáraton keresztül sétált be az épületbe, ahol automata fegyverből tüzet nyitott. A helyszínen megtalált fegyver viselésére az elkövető néhány hete, április végén kapta meg az engedélyt.

Egy diák korábban a TASZSZ-nak elmondta, hogy a támadást megelőzően robbanás rázta meg az épületet.

Egy szemtanú az orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy gyerekek ugráltak ki az ablakokon, a támadók elől menekülve.

Az orosz hírügynökség jelentése szerint az elkövetőt pszichiátriai kivizsgálásnak vetik alá.


 

Kapcsolódó írásaink