Külföld

Erősödik a nyomás Armin Lascheten

Nem akar miniszteri posztot vállalni Söder

Továbbra sincs béke a német uniópártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között.

Markus Blume, a CSU főtitkára a Münchner Merkurnak nyilatkozva azt mondta, az elmúlt hetek során több kereszténydemokrata politikus beszélt arról, hogy nem a felmérések eredményei a legfontosabbak, és bízik benne, hogy a CDU/CSU kancellárjelöltjének választott Armin Laschet képes lesz újranövelni a pártszövetség népszerűségét, ugyanakkor számukra csak a győzelem elfogadható. A CSU nem fog belemenni abba, hogy az uniópártok szövetségi szinten a kisebbik koalíciós tag szerepét töltsék be – tette hozzá.

Blume a hétvégén az Augsburger Allgemeine című lapnak kijelentette, sokak számára nagy csalódás volt Laschet kancellárjelöltté választása, ami a közvélemény-kutatásokban is megmutatkozik. Szerinte a CDU elnök helyett sokan Markus Söder bajor kormányfőt szerették volna jelöltnek, Bajorországon kívül is.

Söder egyébként a Bild hétfői számában megjelent interjúban kizárta, hogy miniszteri posztot vállaljon, amennyiben az uniópártok alakíthatnak kormányt a választások után.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter a dpa hírügynökségnek adott interjúban kijelentette: a CDU/CSU számára csak a győzelem elfogadható a szeptemberi szövet­ségi választáson.

A bajor politikus elmondta, nem tartja problematikusnak, hogy a CDU türingiai szervezete Bundestag-képviselőnek jelölte Hans Georg-Maaßent, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal volt vezetőjét, akit sokan az állítólagos szélsőjobboldali kapcsolatai miatt támadnak.

Az ARD köztelevízió friss felmérése szerint egyébként jelenleg az uniópártokra a németek 23 százaléka szavazna, a legnépszerűbbek a Zöldek 26 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink