Külföld

Ankara az EU–török paktum felülvizsgálatát sürgeti

Konkrét lépésekre számít Cavusoglu

Az unió és Törökország közötti migrációs együttműködésről és a vízumliberalizációról is tárgyalt pénteken Ankarában Ylva Johansson.

Az Európai Bizottság belügyi biztosa törökországi látogatásán megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, a belügyi tárcát vezető Suleyman Soyluval, valamint Fuat Oktay alelnökkel. A találkozóval kapcsolatban Cavusoglu a Twitteren azt írta: országa konkrét lépésekre számít az unió részéről a migráció, a vízumliberalizáció és a terrorizmus elleni küzdelem terén.

Johansson később szintén a Twitteren azt írta, nyílt párbeszédet folytatott Soyluval, a megbeszélés konstruktív légköre pedig lehetővé tette, hogy a felek megosszák aggályaikat a vitatott kérdésekkel kapcsolatban. Az Anadolu hírügynökség tájékoztatása szerint a megbeszélésen az EU–török menekültügyi megállapodás is szóba került, amelynek Ankara a felülvizsgálatát sürgeti.

Kapcsolódó írásaink

Javítana kapcsolatain Ankara és Brüsszel

ĀAz EU kész további támogatást nyújtani a menekülteknek és a befogadó közösségeknek– Manfred Weber illúziónak nevezte Törökország európai uniós csatlakozását