Külföld

Üzenetek Nyugatról Keletre

Blinken támadta Moszkvát, s óvatosságra intette a Kínával üzletelőket

Washington senkitől nem várja el, hogy Amerika vagy Kína között válasszon – mondta csütörtökön Antony Blinken amerikai külügyminiszter a BBC rádió 4-es csatornájának, a hét vezető ipari hatalom (G7) szerda este véget ért londoni miniszteri szintű értekezlete után.

Üzenetek Nyugatról Keletre
Szorosabban együttműködne Zelenszkij és Blinken
Fotó: AFP/Ukrainian Presidential Pre

Washington elismeri, hogy vannak országok, amelyek érdekeltek a Kínával ápolt kapcsolatokban – jelentette ki Blinken, aki szerint ugyanakkor az egyes országoknak gondosan meg kell fontolniuk, hogy Kína milyen természetű beruházásokat hajt végre gazdaságukban.

Oroszország kapcsán Blinken elmondta, hogy Washington a stabil kapcsolatokban érdekelt, de ha Moszkva meggondolatlanul vagy agresszív módon cselekszik, azt Washington nem hagyja válasz nélkül. Blinken kritizálta az Északi Áramlat–2 vezeték építését is, ami szerinte ellentmond az EU energiabiztonsági alapelveinek is, hiszen növeli a függőséget.

A G7-országok külügyminiszterei egyébként értekezletük zárónyilatkozatában megerősítették, hogy továbbra is a liberális demokrácia és a szabadpiaci gazdálkodás a befogadó jellegű, fenntartható társadalmi-gazdasági haladás legjobb modellje. A G7-csoport miniszterei közölték: mélységesen aggályosnak tartják, hogy Oroszország továbbra is felelőtlen, destabilizáló magatartást tanúsít, többek között a kibertérben, Ukrajna határainál vagy a Navalnij-ügyben. A nyilatkozat leszögezte azt is: a spekulációk a nyugat-balkáni határok módosításáról nem oldanak meg semmit, és fenyegetést jelentenek.

Antony Blinken egyébként Londonból Kijevbe utazott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Itt az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország még mindig veszélyt jelent Ukrajnára, mert nem vonta vissza csapatait az ország határaitól. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok áttekinti az Ukrajnával meglévő együttműködés és a segítségnyújtás bővítését a biztonsági szférában, és fontosnak nevezte Ukrajna területi integritásának helyreállítását.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov arról beszélt Moszkvában, hogy még nincs döntés Biden és Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetséges találkozójának helyszínéről.

Kapcsolódó írásaink