Külföld

Algír elismerést kapott a tavaly elhunyt Chrudinák Alajos

Az algériai Mudzsahedin Ügyekért Felelős Minisztérium döntése alapján díszoklevelet és a Mártírok szimbólumát adta át Ali Mokrani, Algéria budapesti nagykövete a néhai Chrudinák Alajos özvegyének a tavaly elhunyt külpolitikai újságíró kimagasló munkássága elismeréseként, akit Algéria „örök barátjának" tekint.

Algír elismerést kapott a tavaly elhunyt Chrudinák Alajos
Chrudinák Alajos
Fotó: Youtube

Algéria nagykövetsége az elismerést május 8-a, az Emlékezet Napja alkalmából adta át, amelyen az algírok az 1945-ös eseményekre emlékeznek, amikor a második világháború végének ünneplése három kelet-algériai városban a francia gyarmati erőkkel történt összecsapásokba torkollott, és több ezer ember halálát okozta.

A nagykövet elmondta: az igaz ügyek iránt világszerte kiálló Chrudinák Alajos munkássága a szolidaritásról és támogatásról tökéletes tanúbizonyságot tesz. Írásai, az emberi méltóságért és szabadságért folytatott küzdelme hőssé tették őt az algériai emberek szemében, az ország függetlenségéért elesett mártírokhoz és szabadságharcosokhoz hasonlóan – tette hozzá.

A nagykövet köszönetét és elismerését fejezte ki a Magyar Rádió felé is, a budapesti rádióállomás által 1956-ban sugározott „Algéria hangja" rádióműsor közvetítéséért, amely szerinte erős, és rendkívül jelentős üzenettel bírt a francia gyarmatosítók elleni algériai felszabadítási harcok során.

Kapcsolódó írásaink