Külföld

Néppárti győzelem a madridi választáson

Hatalmas vereséget szenvedtek a szocialisták

A konzervatív Néppárt (PP) nyerte a keddi madridi tartományi választásokat. A szavazatok majdnem teljes feldolgozottságánál a PP 65 mandátummal végzett az élen, több mint 1,6 millió szavazatot, a voksok 44,7 százalékát szerezte meg.

Néppárti győzelem a madridi választáson
Isabel Diaz és Pablo Casado, a Néppárt vezetői a győzelem estéjén
Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A tartományt 26 éve irányító jobboldali politikai erő eddigi képviselői helyeinek több mint a dupláját nyerte el, de négy mandátum híján nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többséget a régió parlamentjében.

A második helyen jutott be a helyi törvényhozásba a Több Madrid (Más Madrid) nevű baloldali párt a szavazatok 16,9 százalékával. Az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Párt eddigi legrosszabb választási eredményét érte el, 16,8 százalékkal. A jobboldali Vox párt 9,1 százalékot szerzett.

A pártok közül utolsóként nyert képviseletet a tartományban a központi kormánykoalíció kisebbik pártja, az Unidas Podemos, 7,2 százalékos támogatottsággal. Az eredmények ismeretében Pablo Iglesias, a párt vezetője váratlanul bejelentette lemondását és visszavonulását az aktív pártpolitikától.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a Twitteren gratulált a PP-nek a madridi választási győzelemhez.

A spanyol sajtó szerint a Néppárt sikere figyelmeztetés Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő számára. Az El País szerint a választási eredményhez hozzájárult a Sánchez-féle kormányzás elutasítása és a koronavírus-járvány eredménytelen kezelése is.

Kapcsolódó írásaink