Külföld

Nagyon kellene a minősített többség Sturgeonéknek

A skót referendum sorsáról is dönthet a brit szupercsütörtök

Óriási választási hajrát tartanak ma az Egyesült Királyságban, a helyi sajtó „szupercsütörtökről” beszél.

Angliában körülbelül 143 települési testületben közül 5000 hely sorsáról döntenek, Skóciában a parlament 129 tagját, Walesben pedig a Senedd, azaz az országgyűlés 60 képviselőjét választják meg. Emellett több rendőrségi és ügyészségi vezetőre is lehet szavazni, 13 településen pedig polgármestert is választanak.

Utóbbiak közül a fővárosért, Londonért folyó harc tart nagy érdeklődésre számot. Sok szem szegeződik Hartlepool körzetére is, ahol Mike Hill brit parlamenti képviselő lemondása miatt időközi választásokat is tartanak. Hartlepool a szakértők szerint azért is lehet érdekes, mert alapvetően a „vörös fal” része, azaz hagyományosan munkáspárti körzetnek számít, de ezekből az elmúlt időszakban a konzervatívok többet is elhódítottak.

A hartlepooli eredmény talán választ adhat arra a kérdésre, hogy a Munkáspárt gyengülése tovább folytatódik-e, vagy sikerül megkapaszkodniuk a leejtőn. Ugyanezért a szakértők szerint érdemes figyelni a „vörös fal” területén (Észak­kelet-Walestől Északkelet-Angliáig) a helyi választásokat is.

A skót választásokon Nicola Sturgeon Skót Nemzeti Pártja (SNP) az abszolút esélyes, de nagy kérdés, hogy hány helyet tudnak szerezni a skót parlamentben. Mivel Sturgeonék arra készülnek, hogy Boris Johnson kormányának akarata ellenére újabb függetlenségi népszavazást írjanak ki, így nagy szükségük lenne a minősített többségre.

A helyi Munkáspárt, a konzervatívok és a liberális demokraták egyaránt szeretnék megakadályozni az SNP-t abban, hogy megszerezze ezt a többséget. A Savanta ComRes felmérése szerint az SNP hat hellyel marad majd le a minősített többségről a 129 fős parlamentben, de a szintén függetlenségpárti Zöldek erősödését jelezték előre.

Kapcsolódó írásaink