Külföld

A centrista Van Jövő pártot vezető Jaír Lapidot kérte fel kormányalakításra Reuven Rivlin izraeli államfő

Folytatódik a belpolitikai válság

Reuven Rivlin izraeli államelnök tegnap Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét bízta meg kormányalakítással, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kedd éjfélkor lejárt határidőig sem tudott kormányt alakítani.

A centrista Van Jövő pártot vezető Jaír Lapidot kérte fel kormányalakításra Reuven Rivlin izraeli államfő
Jaír Lapid számára is komoly kihívás lesz a koalíció elérése
Fotó: AFP/Gili Yaari

Az izraeli kormányfő vezette jobboldali Likud így tizenkét év után ellenzékbe kerülhet, ha az erősen megosztott Netanjahu-ellenes tábornak a következő hetekben sikerül nélküle koalíciós kormányt felállítania. Netanjahu a március 23-ai, két éven belül negyedik parlamenti választás után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de kedd éjfélig, a 28 napos kormányalakítási megbízás határidejének lejártáig ez nem sikerült.

Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány megalakítására, akkor ismét választást írnak ki Izraelben, várhatóan ősz elejére. Az izraeli törvények szerint ez esetben a leköszönő kabinet átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, illetve az új kabinet megalakulásáig. Ebben az esetben a 71 éves Benjamin Netanjahu az átmeneti kormány vezetőjeként állna a bíróság előtt korrupciós perében, és elvileg esélye lehetne rá, hogy ősszel az ötödik választáson többséget szerezzen.

Kapcsolódó írásaink