Külföld

Egyre inkább jobbra tolódik a nyugat-európai közvélemény

Nemzetközi felmérés

Franciaországban és a nagyobb nyugat-európai országokban is egyre inkább jobbra tolódik a közvélemény egy felmérés szerint, amelynek részleteit az MTI közölte.

Az Alapítvány a Politikai Innovációért elnevezésű francia kutatócsoport vizsgálata alapján az elmúlt öt évben azon franciák aránya, akik a politikai színtéren magukat jobbra helyezik, folyamatosan növekedett, a 2017-es 33 százalékról a mostani 38 százalékra.

A magukat baloldalinak vallók aránya jelenleg 24 százalék. A migrációt illetően a franciák 63 százaléka ellenez minden nyitottabb politikát, 62 százalékuk pedig egyetért azzal az állítással, hogy „az iszlám fenyegetést jelent a köztársaságra”.

A kutatócsoport szerint egy évvel a francia elnökválasztás előtt „az a kérdés, hogy ezt a jobbratolódást a kormányzati jobboldal vagy pedig a szélsőjobboldal tudja kihasználni”. A nemzetközi felmérés alapján az olaszok 44 százaléka helyezi magát jobbra, a britek 40 százaléka, a németek 36 százaléka vallja magát jobboldalinak.

Kapcsolódó írásaink

A szakadék szélén Franciaország

ĀNem az a kérdés, megtörténik-e a polgárháború, hanem hogy mikor – Grégor Puppinck alkotmányjogász a párhuzamos társadalmak közti feszültségre figyelmeztet