Külföld

Deutsch: Magyar Gábort az Európai Bizottságnak azonnal vissza kell hívnia

A Fidesz európai parlamenti képviselői levéllel fordultak az Európai Bizottsághoz, mert álláspontjuk szerint a bizottság Magyar Gábor személyében egy „virtigli baloldali politikai aktivistát” nevezett ki a Magyarországgal foglalkozó idei jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartójának - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője szerdán.

Deutsch: Magyar Gábort az Európai Bizottságnak azonnal vissza kell hívnia
Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A politikus a lapunkhoz eljuttatott videonyilatkozatában emlékeztetett: az Európai Bizottság a 2020-as jogállamisági jelentés kapcsán tárgyilagosságot ígért, ehelyett azonban egy „politikai pamflet” született, ami az európai és a magyar baloldal rágalmait visszhangozta Magyarországgal szemben.

Deutsch Tamás szerint „jókora botrány is kerekedett” a politikai elfogultság és a kettős mérce alkalmazása miatt, ezt követően pedig a bizottság azt ígérte, hogy idén független módon, pártatlanul, elfogultságok és előítéletek nélkül, tisztességes eljárás keretében készülnek majd el a jogállamisági jelentések.

A Fidesz-KDNP delegációvezetőjének közlése szerint a Magyarországgal foglalkozó idei jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartójának Magyar Gábort, az Európai Bizottság egyik főigazgatóságának munkatársát nevezték ki.

„Magyar Gáborral nem az a probléma, hogy Magyar György ismert baloldali ügyvéd-politikus fiáról van szó. A kinevezés attól botrányos, hogy a Magyar Gábor nem egy független uniós tisztviselő, hanem a valóságban egy izgága baloldali politikai aktivista” - értékelt Deutsch Tamás.

Objektum doboz

Felhívta a figyelmet arra: Magyar Gábor egy interjúban Magyarországot egy olyan rezsimnek nevezte, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek. Emellett - folytatta a delegációvezető - Magyar Gábor a „jól ismert baloldali rágalmaknak megfelelően” azt is fejtegette, hogy az alkotmányosság lebontását célzó törekvések következtében az alapjogvédelem szintje is csökkent, valamint hozzátette azt is, hogy az összpontosult politikai hatalom lényegében azt csinál, amit akar.

„Magyar Gábor egy virtigli baloldali politikai aktivista, aki Gyurcsány Ferenc és Gyurcsányné rágalmait is sokszor túlszárnyaló, elfogult nyilatkozatokat tett” - jelentette ki Deutsch Tamás.

A kormánypárti politikus az eljárást botrányosnak nevezte és közölte: a Fidesz európai parlamenti képviselői ezért az Európai Bizottsághoz fordultak levéllel. Ebben haladéktalanul választ kérnek arra, hogyan várhatja a bizottság, hogy valaki, „aki ilyen elfogult véleménnyel van a magyar kormányról”, pártatlanul értékelje a jogállamiság helyzetet, illetve hogyan garantálható a bizottság függetlenségének a szerződésekben rögzített elve egy olyan küldöttel, aki ilyen szoros kapcsolatban áll a baloldallal - ismertette.

Deutsch Tamás hangsúlyozta azt is: Magyar Gábort, „nyilvánvaló elfogultsága miatt” az Európai Bizottságnak azonnal vissza kell hívnia, és nyilvánosan garantálnia kell végre az elfogulatlan eljárást.

A Fidesz európai parlamenti képviselői ezért levélben az Európai Bizottsághoz fordultak.

A levélben haladéktalanul választ kérnek a Bizottságtól arra, hogy:

  • Hogyan várhatja a Bizottság, hogy valaki, aki ilyen elfogult véleményen van a magyar kormányról, pártatlanul értékelje a jogállamiság helyzetét?
  • Hogyan garantálható a Bizottság függetlenségének a Szerződésekben rögzített elve egy olyan küldöttel, aki ilyen szoros kapcsolatban áll a baloldallal?

„Magyar Gábort a nyilvánvaló elfogultsága miatt a Bizottságnak azonnal vissza kell hívnia, és nyilvánosan garantálnia kell végre az elfogulatlan eljárást!„ - jelentette ki a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője.

A levél teljes terjedelmében alább olvasható:

Tisztelt Alelnök Asszony!

Tisztelt Biztos Úr!

A tagállamok 2021-es jogállamisági jelentésének magyarországi látogatását illetően írok Önöknek. Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a Bizottság küldöttségében részt vett Magyar Gábor, Magyarország Kormányának rendíthetetlen és szókimondó ellenfele is. Amikor 2017-ben csatlakozott a Bizottsághoz, Magyar úr egy interjúban azt mondta, Magyarországon dolgozó ügyvédként úgy érzi, hogy ”legitimál egy olyan rendszert, amely már nem felel meg egy olyan ország követelményeinek, amely a jogállamiságon és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul„.

Tisztelt Biztosok!

Ez a helyzet tehát a következő kérdéseket veti fel, amelyeket tisztelettel teszek fel Önöknek: Hogyan lehet elvárni valakitől, aki ennyire elfogult és nyíltan kritikus véleményt hangoztat Magyarország Kormányáról, hogy képes legyen pártatlanul felmérni a magyarországi jogállamiság helyzetét? Hogyan garantálható a Bizottságnak a Szerződésekben rögzített függetlenségének elve, egy olyan küldöttel, aki szoros kapcsolatban áll a magyarországi baloldali ellenzékkel, és aki egykor ”rezsimnek„ nevezte a demokratikusan megválasztott magyar kormányt?

Pontosabban fogalmazva: nem gondolják-e, hogy oly nyilvánvalóan összeférhetetlenséggel rendelkező személy jelölésével, mint Magyar úr, felvetheti a gyanút, hogy a Bizottság aktívan beavatkozik egy tagállam belpolitikájába?

Nem gondolják-e, hogy a Magyarországról szóló 2020-as jogállamisági jelentés kudarca után, amelyet politikai elfogultság és kettős mérce jellemzett, és amely egyértelműen megkérdőjelezte a Bizottság hatáskörét és függetlenségét, a Bizottságnak le kellett volna vonnia a tanulságot ezen hibákból?

Remélem, hogy ez a levél talán emlékezteti Önöket a Bizottsággal és az Unióval szemben támasztott kötelességeire és azokra az alapelvekre, amelyeket támogatni kívánnak. Hiszen a jogállamiság otthon kezdődik.

Ugyancsak nyílt levélben fordult Jourová asszonyhoz a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA), amely arra mutat rá: Magyar Gábor EU bizottsági jelölése nyílt, elfogult, politikai támadás a legitim magyar kormány ellen.

A CÖF-CÖKA korábban Jourová bizottsági alelnök részére küldött megkeresést, amelyre adott válaszában a szervezetet arról biztosította, hogy Ő személyesen, valamint a Bizottság tagjai is nyitottak és ösztönzik a rendszeres párbeszédet az összes európai állampolgárral és civil társadalmi szervezetekkel, emlékeztet nyílt levelében a CÖF.

„Mint arra korábban is felhívtuk a figyelmet, az Európai Unióról szóló szerződés 17. cikke alapján az Európai Bizottság tagjait általános alkalmasságuk és európai elkötelezettségük alapján, olyan személyek közül kell kiválasztani, akiknek függetlenségéhez nem férhet kétség, illetve feladatainak ellátása során a Bizottság teljes mértékben független. Magyar Gábor jelölésével a jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartójának most már kijelenthetjük, hogy Vera Jourová, úgy is mint az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa és úgy is mint a testület alelnöke alkalmatlan, elfogult és velejéig gátlástalan” - olvasható a nyílt levélben, amely arra is kitér: ezek alapján Magyarország meghatározó civil közösségeként a CÖF-CÖKA is felszólítja az Európai Bizottságot Magyar Gábor azonnali visszahívására, illetve ezzel egyidejűleg követeli Vera Jourová bizottsági alelnök azonnali lemondását.

Kapcsolódó írásaink

Soros-bírák Strasbourgban

ĀMagyarországra is veszélyes lehet, hogy több, a jogállamiságról döntő európai bíra a milliárdos befolyása alatt áll