Belföld

Soros-bírák Strasbourgban

Magyarországra is veszélyes lehet, hogy több, a jogállamiságról döntő európai bíra a milliárdos befolyása alatt áll

Nem összeesküvés-elmélet, hanem maga a valóság, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán száz bíró közül huszonkettő Soros György „civil” szervezeteiből érkezett az Emberi Jogok Európai Egyezménye (EJEE) képviseletében döntőbíráskodni a jogállamiság kérdéseiben is.

Soros-bírák Strasbourgban
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB)
Fotó: Philipp von Ditfurth / DPA

Egy francia konzervatív magazin, a Les valeurs actuelles számolt be, hogy a negyvenhét tagállamot tömörítő Európa Tanács egyik intézménye, az Európai Jogi és Igazságügyi Központ (ECLJ) kutatása alapján megvizsgálják az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) függetlenségét. Az említett kutatás bemutatta, hogy a Soros György amerikai milliárdos által támogatott és fenntartott „civil” szervezetek milyen befolyásolási, illetve lobbitevékenységet végeznek a jogállamiság kérdéseiben is döntő Emberi Jogok Európai Bíróságánál.

Ezt térképezte fel a francia újság, és azt állapította meg, hogy az EJEB 2009 óta hivatalban lévő száz bírája közül huszonkettő közvetlenül ugyanannak a nem kormányzati szervnek vagy az általa finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványnak az érdekeltségi köréhez tartozik.

A cikk szerzője egyenesen „Soros-bírákról” számol be, ezek között említi a magyar Sajó András egyetemi tanárt, a Közép-európai Egyetem egyik alapítóját is. A legfrissebb fejlemény, hogy az Európa Tanácsban a parlamenti képviselők írásbeli kérdésére a tagállamok külügyminiszterei alkotta Miniszteri Bizottság megismételte: ragaszkodik az Emberi Jogok Európai Bírósága bíráinak függetlenségéhez, és további ellenőrzési eszközöket fontolgat. Egy nemrégiben készült jelentés ugyanis elítélte néhány civil szervezet túlzott képviseletét az EJEE-ben.

Több parlamenti képviselő írásbeli kérdésére válaszolva az Európa Tanács tagállamainak külügyminiszterei válaszoltak az EJEB bíráinak függetlenségével kapcsolatos aggodalmakra. Az Európai Jogi és Igazságügyi Központ azt javasolja, hogy 2024-ig új intézkedéseket kell hozni a bírák függetlenségének megerősítése érdekében. Az egyik intézkedés a következőt tartalmazta: „Kérje az EJEB bíráit, hogy hivatalba lépéskor nyilatkozzanak érdekeltségeikről.”

Korábban több, Magyarországon is ismert civil szervezet neve is felmerült. A Helsinki Bizottsággal például hét bíró működött együtt. A Soros-alapítvány előszeretettel támogatja a szervezet egyes országokban működő leágazásait. A bulgáriai Helsinki Bizottság 2016-ban 460 ezer dollárt kapott, 2018-ban pedig 320 ezret. A magyarországi szervezet 2016-ban 610, míg 2018-ban 50 ezer dollárt kapott Soros alapítványától.

Kapcsolódó írásaink