Külföld

„Elnyomja a kritikus hangokat a CDU”

Hans-Georg Maaßen szerint képviselői jelölése a demokrácia győzelme volt a német Kereszténydemokrata Unión belül

Belső vitát okozott a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU), hogy a párt türingiai szervezete a Hans-Georg Maaßent választotta 196-os választókerület közvetlen képviselőjelöltjének.

A 43 küldött közül 37-en tették le voksukat a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetője mellett a péntek esti szavazáson. Megválasztása után Maaßen a Der Tagesspiegel című lap szerint elmondta, célja, hogy visszacsábítsa a CDU-hoz a csalódott kereszténydemokrata szavazókat.

Hozzátette, hogy nem szabad szemet hunyni a migráció okozta problémák felett. Maaßen a konzervatív Tichy’s Einblicknek adott interjúban azt mondta, hogy megválasztása a demokrácia győzelme volt a párton belül, mivel a döntést nem a pártelit hozta meg. Szerinte azokat, akik vállalják kritikus véleményüket a CDU-ban, a háttérbe szorítják. Hozzátette: a problémákat meg kell vitatni és közösen megoldani.

A CDU jobbszárnyához tartozó politikus jelölését bírálta az ellenzék és a kormánykoalíciós társ szociáldemokraták (SPD) is, mivel Maaßen állítólag jó kapcsolatot ápol a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párttal. Észak-Rajna-Veszfália integrációért felelős államtitkára, a CDU-s Serap Güler a Twitteren azt írta, a türingiai CDU-ban a kereszténydemokrata értékek ellen szavaztak. A kormánypárt berlini képviselőcsoportjának volt vezetője, Nicolas Zimmer mikroblogján közölte, hogy kilép a CDU-ból, mivel nincs helye egy olyan pártban, amely nem határolódik el egyértelműen a szélsőjobboldaltól.

Paul Ziemiak CDU-főtitkár a Madsack médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RND) elmondta: feltételezi, hogy Maaßen mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy pártja sikeres legyen a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokon. Minden jelölttől elvárják, hogy elkötelezzék magukat a CDU értékei és politikája mellett, illetve hogy egyértelműen elhatárolódjanak az AfD-től.

Kapcsolódó írásaink