Külföld

Olaszországot fenyegetik az NGO-hajók

A jobboldali Liga modern kalózoknak nevezte a Földközi-tengeren tevékenykedő civileket

Hétszáznál több illegális migráns érkezett a hétvégén az olaszországi partokra. A jobboldali Liga tiltakozást szervez a civil szervezetek Földközi-tengeren elkövetett visszaélései ellen, a párt szerint Spanyolország szándékosan segíti az NGO-k hajóit.

Olaszországot fenyegetik az NGO-hajók
Az Ocean Viking utasainak ünnep egy kikötési engedély, az olaszoknak kevésbé
Fotó: AFP/Hans Lucas/Jérémie Lusseau

A nem kormányzati szervezeteknek (NGO‑k) semmi joguk nincsen arra, hogy ille­gális bevándorlókat szállítsanak Olaszországba – jelentette ki Nicola De Felice nyugalmazott olasz ellentengernagy az Unser Mittel­europa című hírportál minapi cikke szerint. De Felice arra reagált, hogy a Földközi-tengeren mentési tevékenységet folytató NGO-k nyílt levélben fordultak Mario Draghi olasz miniszterelnökhöz, hogy kormánya biztosítsa a mentési műveletek összehangolását a nemzeti hatóságokkal. Tették mindezt az ENSZ által szabályozott tengeri jogra hivatkozva, amelyet több mint kétszáz ország ratifikált, köztük Olaszország is.

A tengeri jog az Unser Mitteleuropa szerint megköveteli a civil hajóktól, hogy tartsák tiszteletben a tenger által határolt országok jogait, ezen államoknak pedig lehetővé teszi, hogy megvédjék határaikat az emberkereskedelem ellen. A hírportál szerint az illegális migránsok fizetnek azért, hogy a líbiai partoknál állandóan állomásozó NGO-hajók fedélzetére kerüljenek.

Az emberkereskedők a cikk szerint szándékosan küldik az életveszélyes csónakokat a civil hajók felé, nem törődve azzal, hogy így tovább növelhetik a tengeri halálesetek számát. Írtak arról is, hogy az NGO-hajók kötelesek betartani az EU dublini rendeletét, amely előírja, hogy amelyik állam lobogója alatt hajóznak, az az ország köteles nemzetközi védelmet nyújtani a menedékkérőknek.

A civil szervezetek visszaélései ellen Matteo Salvini volt belügyminiszter pártja, a jobboldali Liga május 8-ra tiltakozást szervez a római spanyol nagykövetség elé. A párt szerint Spanyolország szándékosan segíti az NGO-k hajóit, ugyanis ingyenesen rendelkezésükre bocsátja Burriana kikötőjét, amely a Liga szerint a 21. század modern kalózainak kikötőjévé vált.

Az olasz parti őrség egyébként szombat este több mint ötszáz migránst vitt Lampedusa szigetére. A bevándorlókat négy csónakról mentették ki azután, hogy járművük veszélybe került a Földközi-tengeren. Az SOS Méditerranée civil szervezet közlése szerint az Ocean Viking mentőhajó 236 migránssal a fedélzetén érkezett a szicíliai Augustába szombaton. A német zászló alatt hajózó Sea Watch 4 hajó csaknem háromszáz migránst mentett meg Líbia közelében pénteken, jelenleg kikötési engedélyre vár.

Kapcsolódó írásaink

Skandináviát megosztja a bevándorlás

ĀDánia szakít azzal az uralkodó paradigmával, hogy a menekültstátus egy életre szól – mutatott rá lapunknak Kovács Emese, a Migrációkutató Intézet kutatója