Külföld

Világok harca: Biden beszéde a tervekről

Az autokraták az Egyesült Államok ellen fogadtak, mutassuk meg, hogy tévedtek – jelentette ki az amerikai elnök, aki patrióta üzenetbe csomagolva mutatta be elképzeléseit

Fenn kell tartani az Egyesült Államok versenyképességét – indokolta Joe Biden amerikai elnök a nagyszabású programok, és emiatt a gazdagok megadóztatásának szükségességét beszédében.

Világok harca: Biden beszéde a tervekről
Joe Biden mögött Kamala Harris alelnök és Nancy Pelosi, a képviselőház feje
Fotó: AFP/Melina Mara

Megtartotta helyi idő szerint szerda este Washingtonban Az unió állapota országértékelő beszédét Joe Biden amerikai elnök. A The Hill portál felhívta a figyelmet rá, Biden a radikális kijelentések nagy részét mellőzve a centrista szavazókhoz próbált szólni, és legtöbb ígéretét és tervét patrióta szempontból mutatta be. Azt állította, lépései elengedhetetlenek az Egyesült Államok versenyképességének fenntartásához.

Biden kijelentette, egy válságban lévő nemzetet örökölt: „az évszázad legsúlyosabb járványát, a legsúlyosabb gazdasági válságot a nagy gazdasági válság óta és a legsúlyosabb támadást a demokráciánk ellen a polgárháború óta”. Hozzátette, hogy Amerika ismét mozgásba lendült, és megmutatta, nem adta fel. Kiemelte: hivatalba lépése óta mintegy 220 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be az Egyesült Államokban, és ismét felszólította az embereket, hogy oltassák be magukat.

Az elnök ígéreteiben összekapcsolta a klímavédelmi célok felé tett lépéseket az amerikai ipar fejlesztésével és munkahelyek teremtésével, és elmondta, hogy az Amerikai Foglalkoztatási Terv keretében amerikai mérnökök és építőmunkások energiahatékony épületeket és otthonokat fognak építeni. A tervezetek finanszírozásával kapcsolatban elmondta: itt az ideje, hogy a vállalatok és a leggazdagabb emberek tisztességesen kivegyék a részüket
az adózásból.

Az elnök egyúttal sürgette a kongresszust, hogy tegyen lépéseket a rendvédelmi szervezetek reformja érdekében, és alkossa meg a „harminc éve ígérgetett” bevándorlási reformot. Az elnök a január 6-i Capitolium elleni támadást válságnak nevezte, amely próbára tette a demokráciát. Úgy vélte, a küzdelem nem ért véget, a világ autokratái ugyanis az amerikai demokrácia megszűnésére fogadtak. Bizonyítsuk be nekik, hogy tévednek, és Amerika fog nyerni – mondta Joe Biden.

Az elnök beszédére Tim Scott, a Republikánus Párt egyetlen afroamerikai szenátora válaszolt, hangsúlyozva: az Egyesült Államok nem rasszista ország. Biden azt ígérte, hogy egyesíti a nemzetet, de cselekedetei megosztják az országot – mondta a politikus, emlékeztetve hogy száz évvel ezelőtt a gyerekek az iskolában azt tanulták, hogy bőrszínük a legfontosabb jellemzőjük, és egyes emberek sok pénzt keresnek azzal, hogy úgy tesznek, mintha ebben egyáltalán nem történt volna előrelépés. A republikánus szenátor bírálta Biden gazdasági kezdeményezéseit is, mert szerinte a demokraták liberális kívánságlistát és munkahelygyilkos adóemelést terjesztettek elő. A szenátor óva intett a szocialista álmoktól.

Biden beszédét Donald Trump volt amerikai elnök is bírálta a Fox Business üzleti televíziónak adott interjúban. Trump szerint Biden teljesen kihagyta a beszédéből a déli határon kibontakozó migrációs válságot. Emberek tízezrei özönlenek az országba, köztük rengeteg bűnöző is – mondta a volt elnök, azzal vádolva a jelenlegi adminisztrációt, hogy semmit sem tesz ez ellen. Trump szerint az oltási program sikerességét neki köszönhetik, mert ő a „vakcina atyja”. Azt is elmondta, hogy szinte biztosan újra fog indulni az elnökségért.

Szintén szerda este Antony Blinken amerikai külügyminiszter egy kerekasztal-beszélgetésen aggodalmát fejezte ki a média magyarországi helyzete miatt, és nyitott médiakörnyezet biztosítására sürgette a magyar kormányt.

Visszatért az Obama-korszak kettős mércéje

Barack Obama elnökségének ideológiája és retorikája tér vissza Joe Bidennel, erre utal az amerikai elnök szerdai beszéde, valamint Antony Blinken külügyminiszter hazánkkal kapcsolatos nyilatkozatai – fogalmazott lapunknak Sümeghi Lóránt, a Századvég vezető elemzője. Rámutatott, Blinken megjegyzései a demokraták verbális nyomásgyakorlásába illeszkednek, a politikai motiváció pedig aligha leplezhető, hiszen „a külügyminiszter által említett aggodalmakat a magyar médiát illetően valamilyen oknál fogva a 2016 és 2020 közti Trump-adminisztráció munkatársai nem észlelték”.


Emlékeztetett, Mike Pompeo volt republikánus külügyminiszter bírálta is az Obama-adminisztrációt a hazánkkal szemben alkalmazott kettős mérce miatt. Mint mondta, Biden beszédében előkerült a minimálbér megemelése, a gazdaságilag sikeres szereplők megsarcolása, a bűnüldöző szervek megreformálása, valamint az identitáspolitika és a rasszizmus kérdésének mesterséges napirenden tartása. Az Egyesült Államok–Mexikó-határon kialakult humanitárius katasztrófahelyzetet előidéző, kifejezetten az adminisztrációjához köthető migránsbarát politika részletes ismertetése azonban nem meglepő módon elmaradt – tette hozzá az elemző.

Versenyképesség Kínával szemben

Joe Biden amerikai elnök a beszéd végén „gyújtotta be a rakétákat”, ekkor hozta elő a demokraták körében ismert hívószavakat, mint például a rendszerszintű rasszizmus és az ellentmondásosabb terveket – mondta lapunknak Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutatóintézetének munkatársa. Az elnök elmondta, mennyi pénzt tervez még az ország újraindítására fordítani, és miből tervezi ezt fedezni – mondta
a kutató, hozzátéve, hogy Biden a gazdagabbak megadóztatását a Kínával szembeni versenyképesség fenntartásával indokolta.

Az ígért változtatásokat Bidennek nagyjából másfél éve lesz megvalósítani, mert utána a félidős választásokon a demokraták könnyen elveszíthetik a képviselőházat – emelte ki az NKE munkatársa, aki arra is rámutatott, hogy a beszéd külpolitikai részében a Kínával és általában az autoriter rendszerekkel szembeni ellenállás jelent meg vezérlő elvként. Emiatt Washington a Kínával jó kapcsolatot ápoló szövetségeseit választások elé állíthatja majd, de például a gazdasági kérdésekben nem biztos, hogy mindig következetesen számonkérik majd a követelések teljesülését, főleg ha Németország is az ellenkezők között lesz – mondta Csizmazia Gábor.
(UT)

Kapcsolódó írásaink