Külföld

Brüsszel felháborodott, mert Moszkva kitiltotta Jourovát és Sassolit is

„Elfogadhatatlan döntés”

Megtiltotta a beutazást Oroszország pénteken az Európai Unió nyolc állampolgárának, köztük három magas rangú tisztségviselőnek, David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, Vera Jourovának, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének, igazságügyi biztosnak és Jörg Raupachnak, a berlini ügyészség vezetőjének.

Az orosz külügyminisztérium illegitimnek és alaptalannak nevezte az orosz állampolgárokat és intézményeket érintő, közelmúltban bejelentett uniós szankciókat, Brüsszelt pedig azzal vádolta, hogy minden orosz javaslatot következetesen figyelmen kívül hagy vagy elutasít, amely a problémák párbeszéd útján való rendezését szorgalmazza.

A brüsszeli uniós intézmények vezetői közös közleményben bírálták az orosz szankciókat. Mint írták, a moszkvai döntés „elfogadhatatlan, semmilyen jogi indokolást nem tartalmaz, teljes mértékben alaptalan, és közvetlenül az Európai Uniót célozza, nem csak az érintetteket”.

Az MTI pénteken arról számolt be, hogy minimumra csökkenti szolgáltatásait a moszkvai amerikai konzulátus, május 12-től már csak diplomata- és bevándorlóvízumot fog kibocsátani. Az amerikai nagykövetség a honlapján arról számolt be, hogy diplomatái múlt héten értesültek az orosz hatóságoktól arról, hogy meg fogják tiltani az amerikai képviseleteknek a külföldi állampolgárok bármilyen minőségben való alkalmazását.

Kapcsolódó írásaink