Külföld

Több képviselő a déli államoknak

Texas az amerikai népszámlálás „nyertese”

Közzétették hétfőn az Egyesült Államokban a friss népszámlálási adatokat, amelyek alapján egyes államoktól elvesznek, másoknak pedig adnak képviselői helyeket.

A képviselői helyet veszítő hét állam közül hat, Illinois, Michigan, New York, Ohio, Pennsylvania és Nyugat-Virginia a rozsdaövezetnek nevezett északkeleti, közép-nyugati államok közé tartozik. New York mandátumvesztése egyébként mind­össze 89 emberen múlt. A hetedik állam, Kalifornia története során első alkalommal veszít egy képviselői helyet. Az újraosztás nyertese Texas, amely elsősorban a bevándorlásnak köszönhetően a jövőben kettővel több képviselőt küldhet Washingtonba.

Eggyel több képviselője lesz Floridának, Észak-Karolinának, Oregonnak, Coloradónak és Montanának. Az államokon belül is hamarosan megkezdődik a kerületek újrarajzolása, és a republikánusok sokkal több helyen tudják majd ezt vezényelni, mind a demokraták. Ugyanakkor előbbiek nem mindenhol tudják majd úgy átrajzolni a körzeteket, hogy azok számukra kedvezőbb eredményeket hozzanak. Időközben a Rasmussen Reports közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint, az amerikaiak 51 százaléka úgy gondolja Kamala Harris alelnökről, hogy nem lenne alkalmas elnöknek.

A Rasmussen egy másik felmérése alapján ugyanakkor Joe Biden elfogadottsága ötvenszázalékos, és 48 százalék utasítja el. A Reuters/Ipsos felmérésé­ben viszont a megkérdezettek 55 százaléka elégedett volt Biden teljesítményével. Az ameri­kaiak negyven százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok jó irányba halad, ez az arány magasabb, mint az elmúlt évtizedben bármikor.

Bidennel a bevándorlás területén a legelégedetlenebbek a szavazók, ebben csupán 42 százalékuk támogatja az elnök politikáját. A brit Telegraph online portálja egyébként beszámolt róla, hogy Donald Trump volt amerikai elnök Nigel Farage brit politikussal személyesen találkozott.

Kapcsolódó írásaink