Külföld

Megvesztegethették az egyik uniós biztost

Négymillió euró jelent meg Sztella Kiriakídisz és férje közös számláján banki hitelként

Újabb csapás érte az Európai Bizottság sokat kritizált közös vakcinabeszerzését. Sztella Kiriakídisz ciprusi egészségügyi biztosnál korrupció gyanúja merült fel, a sajtóban már arról írnak, hogy a gyógyszergyárak vesztegethették meg.

Megvesztegethették az egyik uniós biztost
Kiriakídisz hazájában az állami egészségügyi ellátások kiszervezésével üzletelt
Fotó: AFP/Pool/John Thys

Korrupciós botrányba keveredett Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős uniós biztos. Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár- és magazinüzletágának igazgatója kedden arról számolt be Feketén-fehéren című videóblogjában, hogy az uniós tisztségviselőnek a férjével közös számláján váratlanul négymillió euró, azaz egymilliárd forint jelent meg, a ciprusi sajtó pedig „passzív megvesztegetésről” ír.

Ómolnár hozzátette, hogy a pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén landolt a biztos családi számláján, és „a botrányt elkerülendő, megpróbálták valamiféle hitelnek, kölcsönnek álcázni”. Rámutatott, hogy Kiriakídisznek semmiféle fedezete nincsen egy ekkora kölcsön felvételéhez. A ciprusi biztos „próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért” – hangsúlyozta.

Kiriakídisz és családja nem először keveredik egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba, korábban ők voltak azok, akik egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Cipruson, aztán „az egekbe srófolták a kezelések árát”. Az ügyből nagy botrány lett, a ciprusi parlamentben pedig minden képviselő a rákkezelések államosítása, a kezelés árának csökkentésére szavazott, kivéve egyetlen­-egy képviselőt, Sztella Kiriakídiszt.

Az uniós biztost a vakcinabeszerzési fiaskó miatt hónapok óta keményen támadják a német sajtóban. A közmédia legrégebbi politikai magazinműsora, a Panorama e hónap elején számolt be a ciprusi állami számvevőszék jelentéséről, ami a gyanús négymilliós kölcsönre fényt derített. A műsorban azt is pedzegették, hogy vajon Kiriakídisz férje kovácsolt-e előnyt neje pozíciójából. Kiriakídisz férje egyébként a biztos vagyonbevallása szerint kilenc különböző cégben tölt be különböző vezető pozíciókat.

A botránnyal kapcsolatban megkerestük az Európai Bizottságot (EB), ám kérdéseinkre lapzártáig nem kaptunk választ.

„Nem meglepő, hogy korrupciós botrány pattant ki az Európai Bizottság vakcinabeszerzése kapcsán. Már eddig is számos tagállam képviselője, illetve a témával foglalkozó szakértő megkérdőjelezte az uniós testület eljárását és integritását a téma kapcsán” – fogalmazott lapunknak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője.

Emlékeztetett, noha az EB tisztségviselői azt hangsúlyozták, hogy az uniós szintű, központosított beszerzésre a kedvezőbb árak és a gyorsaság miatt van szükség, ma már láthatjuk, hogy a tagállamok és az európai polgárok számára kedvezőtlen szerződéseket kötöttek a gyógyszergyártókkal. „Elképzelhető, hogy ennek oka a háttérben húzódó személyes anyagi érdek, a bizottság egyes tagjainak korrupciós érintettsége, úgy tűnik, a nyugati gyógyszergyártó cégek egyszerűen megvették a testület ille­tékes tagját” – jegyezte meg. Kovács Attila felidézte, hogy szintén gazdasági érdekek sejlenek fel az Európai Gyógyszerügynökség tevékenységét illetően: míg egyes nyugati vakcinák engedélyezése két hét alatt lezajlott, addig a nemzetközi orvosi körökben elismert orosz Szputnyik V vakcina engedélyezése hónapok óta húzódik.

Kapcsolódó írásaink