Külföld

Jobboldali össztűz Macronra

Nem lehet tovább tagadni, hogy összefüggés van a terrorizmus és a bevándorlás között – figyelmeztetett Rachida Dati volt francia igazságügyi miniszter

Széles körben bírálták a francia kormány bevándorlás- és biztonságpolitikáját a múlt heti rambouillet-i terrortámadást követően. A biztonság kérdése központi témává válik a jövő évi elnökválasztás kampányában.

Jobboldali össztűz Macronra
A terrortámadások azt mutatják, a békés együttélés csupán baloldali illúzió
Fotó: AFP/Bertrand Guay

A terrorizmus elleni harc mellett kötelezték el magukat a francia vezetők, miután múlt pénteken  a Párizs közelében lévő Rambouillet városában egy tunéziai bevándorló Allah Akbárt kiáltva meggyilkolt egy rendőrnőt. Emmanuel Macron elnök közölte, hogy országa „nem enged” az iszlamista terrorizmusnak, Jean Castex kormányfő pedig minden korábbinál szigorúbb fellépést ígért a terrorizmus ellen. Gérald Darmanin belügyminiszter „az iszlamista hidra” kiterjedt jelenlétére figyelmeztetett.

A támadás újra a vita középpontjába helyezte a biztonság kérdését, ami egyre fontosabb lesz, ahogy közeledik a jövő évi elnökválasztás. Az IFOP felmérése szerint a választók 86 százaléka számára a biztonságukat ért fenyegetés lényeges szempont lesz a választáson. A terrorizmus elleni harc fontosságát a kormány is felismerte, Darmanin vezetésével olyan törvényjavaslat van az asztalon, ami egyebek mellett meghosszabbítaná a börtönből kiengedett terroristák megfigyelését.

Az Egalité & Réconciliation politikai egyesület szerint Darmanin azt sulykolja az emberekbe, hogy „a franciáknak az iszlamizmustól kell félnie, nem a tömeges munkanélküliségtől, a kormány destruktív gazdasági és egészségügyi politikája okozta elszegényedéstől”. Brice Hortefeux szerint – aki a jobbközép Nicolas Sarkozy elnöksége alatt volt belügyminiszter – nagyon veszélyes Macronra nézve az egészségügyi, szociális, biztonsági és migrációs káosz elegye.

A francia jobboldalon is széles körben reagáltak a terrortámadásra. Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés (RN) politikusa felvetette, miként lehetséges az, hogy a rambouillet-i rendőrnőt meggyilkoló tunéziai férfi tíz évig illegálisan tartózkodott az országban, majd ezután tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapott, ahelyett – hogy több százezernyi illegális migránssal együtt – kitoloncolták volna.

Florian Philippot korábbi EP-képviselő, a Hazafiak nevű párt elnöke szerint elég volt a vérontásból, vissza kell venni az irányítást az ország migrációs politikája felett, továbbá ellenőrizni kell a határokat. Robert Ménard, Béziers jobboldali polgármestere szerint olyasvalakit, aki illegálisan lépett be Franciaországba és megszegte a francia törvényeket, annak egyáltalán nem kellene a státuszát legalizálni.

Macron elnök politikája is kemény kritikákat kapott jobboldalról. A jobbközép politikus Xavier Bertrand – aki már bejelentette indulását az elnökválasztáson – teljes kudarcról beszélt, Rachida Dati, Sarkozy volt igazságügyi minisztere szerint pedig nem lehet tovább tagadni, hogy összefüggés van az bevándorlás, különösen a közelmúltbeli bevándorlás bizonyos területei és a terrorizmus között.

Dati szerint Macron ötéves ciklusának konklúziója az lesz, hogy Franciaország nem nyerte vissza a szuverenitását a migrációs áramlatokkal szemben. A volt miniszter szigorúbb őrizetbe vételi szabályokra van szükség az illegális migránsokkal szemben, és minden segélyt meg kell vonni azoktól az országoktól, amelyek nem hajlandóak visszafogadni az állampolgáraikat. Dati úgy fogalmazott, Macron túl sokáig hallgatott azokra, akik szerint Franciaország problémája nem a biztonság hiánya, hanem annak csak az „érzete”.

A rambouillet-i támadás a mé-diában is nagy visszhangot kapott. A Journal du Dimanche emlékeztetett, továbbra is magas a fenyegetettség Franciaországban, 2017 óta tizennégy terrortámadás történt, amelyek huszonöt ember életét követelték. A Valeurs Actuelles rámutatott, hogy ugyanazok az események ismétlődnek meg. A lap szerint a bevándorlás valósága összeegyeztethetetlen a szélsőbal álomvilágával a békés együttélésről. Egy másik cikkben úgy fogalmaztak, „erkölcsi és intellektuális tilalom akadályozza, hogy kimondják, a terrorizmus összefügg az iszlám bevándorlással, ez pedig korlátozza a gondolkodást és a beszédet”.

A Valeurs Actuelles ezt a megállapítást azzal is alátámasztotta, hogy a hétvégén tízezrek tüntettek Párizsban, hogy tartsák meg a pert Kobili Traore ügyében, aki 2017-ben súlyosan bántalmazta, majd Allah Akbár kiáltások közepette kihajította az ablakon 65 éves ortodox zsidó szomszédját. A 27 éves férfi felelősségre vonása azért maradt el, mert az igaz­ságszolgáltatás beszámíthatatlan­nak minősítette az elkövetőt, aki a tette előtt kábítószert fogyasztott. A legmagasabb francia jogi szervezet, a semmítőszék április 14-én elismerte a gyilkosság antiszemita jellegét.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom