Külföld

„Elvesztette belső iránytűjét a Kereszténydemokrata Unió”

Werner J. Patzelt: Merkel elhanyagolta pártja konzervatív szavazóit

A németországi pártok választási programjáról, a kancellárjelöltek személyéről és a koalíciós lehetőségekről tartott előadást tegnap Werner J. Patzelt politológus, a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusa az öt hónap múlva esedékes szövetségi parlamenti választással összefüggésben megrendezett on­line eseményen.

„Elvesztette belső iránytűjét a Kereszténydemokrata Unió”
Patzelt: Merkel feladta CDU értékeit
Fotó: AFP/DPA/Hendrik Schmidt

A Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért által szervezett konferencián Patzelt elmondta, hogy az idei évben Németországban számos választást tartottak, illetve tartanak, amelyek meghatározzák az ország jövőjét.

A professzor szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége megfáradt. Az uniópártok veszítettek népszerűségükből, ami köszönhető az elmúlt évek politikai döntéseinek és annak, hogy elhanyagolták a konzervatív szavazóikat.

Angela Merkel kancellár nem attól tette függővé a döntéseit, hogy mi illik a CDU programjához, fontosabb volt az, hogy miből tud előnyt kovácsolni – mondta Patzelt, hozzátéve: a CDU/CSU bázisában többen a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt felé hajlanak, de nem elég bátrak, hogy véleményüket nyilvánosan is képviseljék. A pártszövetség vezetése viszont alapvetően a Zöldek által képviselt eszmék felé hajlik.

A CDU elveszítette belső iránytűjét a professzor szerint. Az uniópártok kancellárjelöltjévé választott Armin Laschet CDU-elnök mindig alábecsült személyiség volt, aki mégis képes volt az érvényesülésre, most viszont akkor tudja sikerre vinni az uniópártokat, ha a választási küzdelemben előtérbe helyezi a tartalmi elemeket – fogalmazott.

Patzelt kiemelte: nem kizárt, hogy a szövetségi választáson a felmérések eredményének ellentmondó eredmény születik. Szerinte az uniópártok a kormányzás érdekében hajlandók lennének a Zöldek kisebbségi partnereként is részt venni a következő koalícióban. A két párt együttműködése egyébként a Zöldek és a CDU/CSU-szavazók többségének sincs ellenére.

Röviden

A Zöldek programja alig kínál valamit Németország számára – mondta Armin Laschet, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Az uniópártok kancellárjelöltje méltatta a liberális FDP-t, szerinte a párt jó partner, amellyel előre tudják mozdítani az országot. A Zöldek kancellárjelöltjéről szólva elmondta: Annalena Baerbock beszél, míg ő cselekszik.

Korlátozni kellene a kancellári posztot betöltő politikusok hivatali idejét Bernd Althusmann szerint. A CDU alsó-szászországi szervezetének elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta: javaslata szerint minden kancellár legfeljebb két cikluson keresztül maradhatna hivatalban, a szövetségi kormányfőt pedig négy év helyett öt évre kellene megválasztani.

Markus Söder segíteni kívánja azokat a CDU-politikusokat, akik támogatták őt a kancellárjelöltségben. A bajor kormányfő az ARD köztelevízióban bejelentette, hogy részt vesz a párt szász-anhalti szervezetének tartományi választási kampányában. A szavazásra június 6-án kerül sor.

Kapcsolódó írásaink