Külföld

Vesztegetési botrány az Európai Unióban

Súlyos korrupciós botrányba keveredett az elrontott európai uniós vakcinaszerződéseket aláíró egészségügyi biztos, Sztella Kiriakídisz - derül ki Ómolnár Miklós legújabb videójából.

Vesztegetési botrány az Európai Unióban
Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos
Fotó: AFP/Olivier Hoslet

Váratlanul több, mint közel 1,5 milliárd forint, pontosan 4 millió euró jelent meg az uniós egészségügyi biztos asszony férjével közös számláján. A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén landolt a Kiriakídisz családi számláján, és annak érdekében, hogy a botrányt elkerüljék, megpróbálták valamiféle hitelnek, kölcsönnek álcázni.

 Az Európai Unió egészségügyi biztosának azonban semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez. Ahogy egy ciprusi számvevőszéki jelentés megfogalmazta: Sztella Kiriakídisz sem a fizetéséből, sem más forrásokból nem lesz képes visszafizetni ezt a hatalmas összeget, vagyis ez nem egy valós hitelfelvétel, csak ilyen módon próbálják eltüntetni a korrupció nyomait.

Objektum doboz

Kiriakídisz lebukása után igyekszik menteni magát: megpróbálja elhitetni, hogy ennek a nyilvánvalóan korrupciós pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez.

Próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért. Eközben a legóvatosabban fogalmazó ciprusi lapok folyamatosan passzív vesztegetésről írnak.

Nem először keveredik korrupciós botrányba

Az uniós egészségügyi biztos és családja egyébként nem először keveredik egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba. Évekkel korábban ők voltak azok, akik egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán, majd az egekbe srófolták a kezelések árát.

A rákbetegeken gazdagodó család neve szitokszó lett az országban. Amikor már tűrhetetlenné vált a helyzet a ciprusi parlament elé került az ügy. Minden képviselő a rákkezelések államosítása, a kezelés árának csökkentésére szavazott, kivéve egyetlen egy képviselőt: Sztella Kiriakídiszt.

Kapcsolódó írásaink