Külföld

Népirtásnak hívhatja Biden az örmények lemészárlását

Török–amerikai távolodás

Arra készül Joe Biden amerikai elnök, hogy hivatalosan elismerje népirtásnak az örmények Oszmán Birodalom általi lemészárlását az első világháború idején – jelentették csütörtökön hírügynökségek washingtoni forrásokra hivatkozva.

Népirtásnak hívhatja Biden az örmények lemészárlását
Joe Biden
Fotó: AFP

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek: nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a népirtás kifejezést. Jen Psaki fehér házi szóvivő szombatra ígért több információt.

Az amerikai Kongresszus 2019-ben népirtásnak minősítette az örmények lemészárlását, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő közölte: Donald Trump kormánya nem tekinti népirtásnak a történteket. Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre.

Kapcsolódó írásaink

Javítana kapcsolatain Ankara és Brüsszel

ĀAz EU kész további támogatást nyújtani a menekülteknek és a befogadó közösségeknek– Manfred Weber illúziónak nevezte Törökország európai uniós csatlakozását