Külföld

Merkel: Nem szabad kioktatni Kelet-Európát

Több jogkört kell adni Brüsszelnek az egészségügy területén a német kancellár szerint, aki úgy véli, szükség van a járványügyi korlátozások egységes szabályozására

Az uniónak szélesebb hatáskörre van szüksége az egészségügy területén – jelentette ki Angela Merkel egy Európa jövőjéről szóló konferen­cián, ahol arról is beszélt, hogy a nyugati országoknak megértést kell tanúsítaniuk a kelet-európai államok irányában. Az eseményen Manfred Weber azt mondta, ő mindent megtett a Fidesz néppárti tagságáért.

Merkel: Nem szabad kioktatni Kelet-Európát
A német kancellár nem zárkózik el az uniós szerződések módosításától
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Nyitott az Európai Unió alapszerződéseinek módosítására, különösen az egészségpolitika területén Angela Merkel. A német kancellár ezt egy Európa jövőjéről szóló szerdai kerekasztal-beszélgetésen mondta, amelyet az Európai Néppárt (EPP) szervezett. Az eseményen a vakcinabeszerzésről, az európai demokráciák állapotáról, valamint a Fidesz és az EPP ügyéről is szó volt.

Merkel a beszélgetés során a brüsszeli Politico szerint úgy fogalmazott: „Európának több kompetenciára van szüksége az egészségügy területén. Ehhez valószínűleg a szerződések megváltoztatására is szükség lesz.” Mint mondta, az lett volna az ideális, ha a lezárások és járványügyi intézkedések területén az unióban a kezdetektől egységes megközelítést alkalmaztak volna.

A német kancellár szerint meg lehetne változtatni az uniós döntéshozatali folyamatot is, például úgy, hogy bizonyos ügyekben az egyhangú döntések helyett a minősített többség is elég lenne az elfogadáshoz. Kiemelte: meg kell keresni a módját, hogyan lehet hatékonyabbá tenni az uniós külpolitikát.


Az unió oltási stratégiájáról szólva elmondta: történtek hibák az uniós oltóanyag-beszerzés során, ugyanakkor jó döntésnek tartja, hogy Brüsszelre bízták a lebonyolítást. Merkel kijelentette: nem tartja helyesnek, hogy egyes országok úgy alkalmazzák a kínai és az orosz vakcinát, hogy azt még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Az eseményen részt vett Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője is, aki a Magyar Nemzet szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a nyár végéig a korábbi ígéreteknek megfelelően nagyon sokan megkapják az oltóanyagot. Szerinte a vakcinázási kampánynak köszönhetően már látni a fényt az alagút végén.

Merkel az európai demokráciák helyzetéről szólva emlékeztetett, hogy a német uniós elnökség idején megszületett jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet igencsak vitatott. A Magyar Nemzet szerint hozzátette: valószínűleg szükség volt rá, hogy Magyarország és Lengyelország az unió bíróságán támadja meg a kondicionalitásrendeletet.

Ennek ellenére a kancellár lát problémákat a jogállamisággal egyes országokban, például a sajtószabadság területén.
Az utóbbi időszakban a kelet-európai államok Merkel szerint látványosan magabiztosak, azt akarják elérni, hogy komolyan vegyék őket az uniós porondon. Mi pedig, a régi EU-tagállamok nem mondhatjuk azt, hogy többet tudunk náluk a demokráciáról vagy a szabadságjogokról – fogalmazott, hozzátéve: az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat jó alkalom lesz az ügy megvitatására.

Weber szerint ő mindet megtett a Fidesz néppárti tagságáért, a jogállamisági kérdésben viszont nem találták meg a közös hangot. Mint mondta, vannak olyan néppárti tagok, akik maguk is keletiek, és kritikusak a Fidesszel..

Újabb kettős mércére figyelmeztetett Varga Judit
 

Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerdai felszólalásaira reagált tegnap a Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. Emlékeztetett, hogy a két német politikus bírálta azokat az országokat, amelyek az Európai Gyógyszerügynökség lassú és átláthatatlan ellenőrzését megelégelve engedélyeztek keleti vakcinákat. Varga Judit szerint „képmutató nyugati kettős mércére” utal, hogy márciusban még maga Merkel  mondta, hogy amennyiben nem kerül sor a Szputnyik vakcina európai szintű beszerzésére,

„Németország a maga útját járja majd”. „Hogy is van ez, Magyarország nem járhatja a saját útját, csak Németország?” – vetette fel a tárcavezető, aki arra is rámutatott, hogy Berlin már harmincmillió orosz vakcina beszerzését tervezi a nyáron. „Mindeközben a magyar lakosság több mint egyharmada már megkapta a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját, ami nem sikerülhetett volna, ha Brüsszelre várunk” – emlékeztetett.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink