Külföld

Ausztriában a felnőtt lakosság több negyedét beoltották már

Ausztriában eddig a felnőtt lakosság több, mint egynegyede kapta meg a koronavírus elleni védőoltást.

Ausztriában a felnőtt lakosság több negyedét beoltották már
Oltópont Bécsben
Fotó: AFP/JOE KLAMAR

„Péntekig 1,93 millió ember kapta meg a védőoltást, és közülük mintegy 763 ezren már mindkét dózist. A vakcina a koronavírus-járvány legyőzésének kulcsa. A kormány célja, hogy a mindenkinek, aki szeretné, a lehető leggyorsabban  felajánlja a vakcinát, és védetté tegye az embereket a koronavírussal szemben” - hangoztatta Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken.

A kormány azzal számol, hogy ötmillió ember szeretne részesülni az oltásban. „A cél az, hogy még nyár előtt mindenki, aki akarja, megkaphassa a vakcinát ” - mondta a kancellár.

Ausztriában naponta átlagosan ötvenezer ember kap oltást. Jelenleg a 65 éven felüliek immunizálása folyik, 60 százalékuk már legalább az első adagot megkapta. Ezen túlmenően most már az egy vagy több krónikus betegséggel rendelkezők immunizálása áll az oltási kampány középpontjában.

„A tartományokban most folynak az 50 éven felüliek oltásának előkészületei, immunizálásukat a következő hetekben kezdjük el”- közölte az egészségügyi miniszter.
Az elmúlt 24 órában 2329 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 604 823 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1866, az intenzív kezelésre szorulók 517-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 055-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 568 213.

Kapcsolódó írásaink