Külföld

Ambiciózus vállalások a washingtoni klímacsúcson

Kelet–nyugati együttműködés

Virtuális klímacsúcsot tart a világ negyven vezetője az amerikai elnök kezdeményezésére. Tegnapi megnyitó beszédében Joe Biden bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2030-ig minimum ötven százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ambiciózus vállalások a washingtoni klímacsúcson
Fotó: AFP/Mustafa Kamaci

Hszi Csin-ping kínai elnök arról beszélt, hogy országa kész együttműködni az Egyesült Államokkal a klímaváltozás elleni küzdelemben, illetve leszögezte, hogy kormánya tartani fogja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2060-ra karbonsemlegessé teszik Kína gazdaságát.

Ennek érdekében Kína 2026 és 2030 között szénfelhasználása csökkentésébe kezd. Emmanuel Macron francia elnök szerint a szén-dioxid-kibocsátás globális beárazása nélkül elképzelhetetlen az átmenet egy zöldebb gazdaságba. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az EU nemcsak az iparban alkalmazza, hanem az épületekre és a közlekedésre is kiterjeszti  a jövőben a szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerét.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elmondta, hogy az EU mintegy százmilliárd dollárt fog mozgósítani az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Nemzetközi együttműködést javasolt a károsanyag-kibocsátás valamennyi típusának nyomon követésében Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az államfő úgy vélekedett, hogy ha a következő harminc évben a felére lehetne csökkenteni a metánkibocsátást, amely 25-28-szor erősebb üvegházhatást okoz a szén-dioxidnál, akkor a globális hőmérséklet 2050-re 0,18 fokkal csökkenne. António Guterres ENSZ-főtitkár határozott lépéseket követelt a világ vezetőitől.