Külföld

Zuhan a CDU/CSU népszerűsége

Jóváhagyta a Bundestag a járványügyi szabályok egységesítéséről szóló törvényjavaslatot

Megtépázta a német uniópártok támogatottságát a CDU és a CSU közötti vita. A kereszténydemokraták türingiai szervezetének vezetője a CDU bázisa ellen hozott döntésnek nevezte, hogy Armin Laschet lett a testvérpártok közös kancellárjelöltje.

Zuhan a CDU/CSU népszerűsége
Armin Laschetben nem mindenki bízik
Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Bírálta a Kereszténydemokrata Unió (CSU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökeit a kancellárjelöltség körül kialakult vita miatt a CDU-s Günther Oettinger volt baden-württembergi tartomá­nyi kormányfő. Az egykori uniós biztos szerdán a Stuttgarter Zeitung­-nak azt mondta: a hatalmi harc a két párt vezetésének kudarca volt.

Oettinger szerint az uniópártok­nak most előre kell tekinteniük, és összezárniuk a kancellárjelölt Armin Laschet CDU-elnök mögött. Laschet jelölése nem minden kereszténydemokrata párttagból váltott ki lelkesedést. A CDU türingiai szervezetének vezetője, Christian Hirte szerint Laschet kinevezése „a párt bázisa ellen hozott döntés”.

A CDU elnöke egyébként közölte, hogy a jelöltségre pályázó, majd kedden visszalépő Markus Söder bajor kormányfő központi szerepet fog betölteni Németország jövőjének alakulásában. A kancellárjelölt a CDU/CSU közös szövetségi parlamenti frakciójának kedd esti ülésén a képviselők támogatását kérte a választási kampányban.

Megtépázta az uniópártok támogatottságát a CDU és a CSU közötti vita a német RTL csatorna megbízásából készített friss felmérés szerint. A vizsgálat alapján a pártszövetség támogatottsága egy hét alatt hét százalékpontot esett, jelenleg 21 százalékon áll. Az adatok szerint a CDU/CSU-t megelőzte a Zöldek, a pártra a válaszadók 28 százaléka szavazna. A harmadik legerősebb német párt a szociáldemokrata SPD 13 százalékkal. A Bild című lapban szerdán közölt felmérés szerint nem ilyen rossz a kereszténydemokraták helyzete, az adatok alapján a CDU/CSU népszerűsége 27, a Zöldeké 22, az SPD-é 16 százalékos.

Elfogadta tegnap a német szövetségi parlament (Bundestag) azt a jogszabályt, amely alapján országszerte egységes szabályokat vezethetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Eddig a 16 tartomány szabadon eldönthette, milyen intézkedéseket alkalmaz.

A törvényjavaslat ezek után a tartományi kormányokat összefogó kamara, azaz Bundesrat elé kerül, ahol várhatóan szintén elfogadják. Az új szabályok értelmében egyebek mellett kijárási korlátozást vezetnének be 22 óra és 5 óra között súlyos fertőzésveszély esetén, valamint 165 feletti hétnapi fertőzésgyakoriságnál távoktatásra kellene áttérni az iskolákban. A törvény ellen szerdán rendőrségi becslések szerint nyolcezren tüntettek Berlinben.

Kapcsolódó írásaink