Külföld

Sikerült megmenteni a kormánykoalíciót Romániában, Florin Citu marad

Magyar katonatemető lesz Aradon

Megállapodtak egymással a román kormánykoalíció tagjai. A megállapodás értelmében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa, Florin Citu marad a miniszterelnök, továbbá a koalíciós megállapodáshoz fűzött kiegészítésben pontosították együttműködésük szabályait, hogy elkerüljék a további konfliktusok kialakulását.

A kedden aláírt „bizalomerősítő” kiegészítés szerint a miniszterelnök ezentúl csak a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát. A dokumentum a koalíciós egyeztetések menetrendjét is megszabja, a kormányülések prioritásairól pedig a kormányfő a két másik párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) pártszövetsége és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által delegált kormányfőhelyettessel közösen dönt.

A Krónika erdélyi magyar napilap úgy értesült, hogy Aradon hozzák létre a második világháborúban elesett magyar katonák temetőjét, miután Románia nem fogadta el, hogy a sírkert Székelyföldön – a Maros megyei Jobbágytelkén és Mezőpaniton – legyen.

Kapcsolódó írásaink