Külföld

Folytatódik a diplomáciai háború

Prága összehangolt akcióra kéri szövetségeseit, többen támogatásukról biztosították Oroszországgal szemben

Nem csillapodik a konfliktus Oroszország és a nyugati hatalmak közt. Egymást követik a diplomáciai képviseletek munkatársait érintő kiutasítások, Moszkva az általa elfoglalt ukrán területek felett légi korlátozást is elrendelt.

Továbbra is zajlik a diplomáciai hadviselés Oroszország, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok között. Mint ismeretes, vasárnap este Moszkva 16 cseh diplomatát és négy nagykövetségi munkatársat utasított ki válaszul arra, hogy a cseh vezetés 18 orosz diplomatát minősített nemkívánatos személynek.

A húsz cseh diplomatát ért orosz kitiltások kapcsán a visegrádi országok külügyminiszterei közös dokumentumban fejezték ki szolidaritásukat Csehországgal. Leszögezték, hogy készen állnak a felforgató tevékenységgel szembeni ellenálló képességük további megerősítésére. Az Európai Unió Külügyi Szolgálata is támogatását fejezte ki Csehország irányában. A szolgálat közleményében ismételten felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely sérti a nemzetközi normákat és veszélyezteti az európai stabilitást.

A cseh kormány időközben reagált diplomatáinak kiutasítására. Ma délutánra Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter bekérette Alexander Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét, hogy hivatalosan tiltakozzon az orosz lépés ellen. Ugyanakkor a kabinet utasította az uniós és a NATO-tagországokban szolgálatot teljesítő nagyköveteit, hogy forduljanak befogadó országuk kormányaihoz, és kérjék őket arra, fejezzék ki szolidaritásukat és hívassák be az ottani orosz nagyköveteket.

A cseh főügyészség ismertette a 2014-es vrbeticei robbantás vizsgálatának eredményét. Közölték, hogy a támadás célja a bulgáriai kivitelre szánt lőszer, a két elkövető pedig orosz állampolgár volt. A vizsgálati eredmények kapcsán Andej Babis cseh kormányfő elmondta: nincs szó állami terrorizmusról, leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökei „elfogadhatatlan tevékenységet folytattak, ráadásul az akciót elrontották”.

A diplomáciai válaszlépések más országok esetében is tovább folytatódtak: a moszkvai amerikai nagykövet, John Sullivan konzultációra hazautazik Washingtonba, Oroszország pedig Bulgária két követségi munkatársát utasította ki, továbbá április 20–24. között korlátozta a repülést a Krím-félsziget és a Fekete-tenger egy része fölött.

Egyre több ukrán menekült érkezik az EU-ba

Az Egyesült Államok 155 millió dollár kiegészítő fejlesztési támogatást nyújt Ukrajnának – közölte a Jevropejszka Pravda hírportál szerint Washington kijevi nagykövetsége tegnap. Az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal, az USAID egyebek mellett a demokrácia fejlesztésére és az orosz agresszióval szembeni ellenlépésekre adta az összeget. Ukrajna olyan feladatok ellátásra kapott még támogatást, mint az orosz energiafüggőség csökkentése, valamint a korrupció visszaszorítása. Továbbá az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatala közölte, hogy ismét emelkedett az EU-ban menedékjogot kérelmező ukránok száma. A hivatal szerint mintegy 38 300,nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be, amelyek közül csaknem ezer ukrán állampolgárok beadványa volt. A kérelmek legtöbbjét szíriaiak, afgánok, pakisztániak, irakiak és nigériaiak nyújtották be.
(SI)

Kapcsolódó írásaink