Külföld

Az EP továbbra is Navalnij azonnali szabadon bocsátását követeli

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke mélységes aggodalmát fejezte ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egészsége és börtönkörülményei miatt.

Az EP továbbra is Navalnij azonnali szabadon bocsátását követeli
Alekszej Navalnij
Fotó: AFP

Davis Sassoli, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szerdai vitanapján videóhívás keretében elmondott beszédében úgy fogalmazott: „egyesítenünk kell erőinket annak elérésére, hogy az orosz hatóságok mihamarabb biztosítsák Alekszej Navalnij számára a szükséges orvosi ellátást”.

Az Európai Parlament továbbra is figyelemmel követi az ellenzéki politikus ügyét, azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli, és mindent megtesz ennek érdekében - mondta.

Sassoli aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten. Oroszországnak mindent meg kell tennie a feszültség felszámolása érdekében, és vissza kell térnie nemzetközi kötelezettséginek betartásához - húzta alá.

A fehéroroszországi válsággal összefüggésben arról beszélt, hogy a nemzetközi közösség kötelessége támogatni a fehérorosz nép azon jogos követelését, hogy az ország vezetése hagyjon fel az emberi jogok folyamatos megsértésével. Az emberi jogok megsértése nem maradhat büntetlenül - tette hozzá.

Sassoli beszédében bírálta, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből.

„Törökország lépése azt mutatja, hogy az emberi jogok és a demokratikus elvek tiszteletben tartása csorbulásának vagyunk tanúi”- fogalmazott.

Kiemelte, hogy az elmúlt év során a koronavírus-járvány aránytalanul nagy nyomást helyezett a nőkre, megsokszorozódott az ellenük elkövetett erőszak. Törökország döntése csapást jelent a nők jogai téren eddig elért haladásra - mondta. Az Európai Parlament mindent megtesz annak érdekében, hogy Törökország visszatérjen az egyezményhez, illetve arra szólítja fel az Európai Unió valamennyi tagállamát, hogy mihamarabb ratifikálja az isztambuli egyezményt - tette hozzá.

Az EP elnöke kérdésre válaszolva kijelentette: az uniós parlament minden alkalmat megragad a nemzeti kisebbségek védelme elveinek megerősítésére.

„Reflektorfényben kell tartanunk azokat a nehézségeket, amelyekkel polgáraink szembesülnek a kisebbségi kérdést illetően” - tette hozzá David Sassoli.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom