Külföld

Londoni pénz Navalnijnál

Emigrációban élő oligarchák is vannak az orosz ellenzék mögött

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, valamint a fehérorosz ellenzéki vezetők külföldi kapcsolatainak járt utána legújabb tanulmányában a XXI. Század Intézet.

Navalnij és alapítványa, a Korrupcióellenes Alap (FBK) kapcsán rámutatnak, hogy Borisz Zimin Egyesült Államokban élő orosz üzletember saját bevallása szerint havonta 300 ezer rubelnyi (hozzávetőleg 1,2 millió forint) összeggel támogatja tevékenységüket, és ő fizette azt a magánrepülőt, amellyel Navalnijt Berlinbe szállították tavaly. Zimin Mihail Hodorkovszkijjal, Vlagyimir Putyin orosz elnök régóta emigrációban élő kritikusával együtt támogatta a Meduza nevű, rendszerkritikus hír- és oknyomozó portál megalakulását.

A tanulmány kifejti, hogy a londoni orosz emigráció különösen aktív az orosz ellenzék támogatásában. Kiemelik a Londonban élő volt oligarchát, Mihail Hodorkovszkijt, aki maga is civil szervezeti hálózatot tart fenn Nyílt Oroszország néven.

A Navalnijhoz köthető FBK legfigyelemreméltóbb külföldi kapcsolata szintén Nagy-Britanniához kötődik. A most Londonban élő Marija Pevcsih politológusról, aki tavaly Navalnijjal együtt hagyta el az Oroszországot később kiderült, hogy már 2011 óta dolgozott együtt az ellenzéki politikussal. Nyilvános adat személyével kapcsolatban alig fellelhető, és a Kreml közeli sajtó arról írt, hogy a lány a brit titkos-szolgálat, az MI6 ügynöke lehet.

A tanulmány a fehérorosz ellenzéki vezetőknél is talált külföldi kötődést, de ezek elsősorban orosz kapcsolatok. Az önjelölt államfő, Szvjatlana Cihanovszkaja férjéről, Szjarhej Cihanovszkijról a Kommerszant orosz napilap írt kedvező riportot, egy másik ellenzéki vezető, Viktar Babarika pedig húsz éven át az orosz gázóriás Gazprom helyi leányvállalatának, a Belgazprombanknak volt a vezetője.

Fehéroroszország kapcsán felmerült még a Soros György által is támogatott Ostrogorski Centre nevű intézet, de a már említett Borisz Zimin is finanszírozta az ellenzéki sajtóorgánumokat, köztük a prágai központú amerikai Szabadság Rádiót, amely a magyarországi Szabad Európa testvérmédiája.

Kapcsolódó írásaink