Külföld

A családokra épül az európai reneszánsz

A magukat liberálisnak nevezők nem fogadnak el más véleményeket, kirekesztik azokat, akik nem pontosan ugyanazt gondolják, mint ők – figyelmeztetett Novák Katalin

A nyugati kereszténydemokrata pártok balra tolódásáról, valamint a hagyományos konzervatív értékek védelméről beszélt egy nemzetközi konferencián Novák Katalin és Lorenzo Fontana. Egyetértettek abban, hogy kulcskérdés a családok védelme.

A családokra épül az európai reneszánsz
Közös értékek. Lorenzo Fontana és Novák Katalin egy korábbi eseményen
Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Az európai kereszténydemokrácia jövőjéről tartott online konferenciát hétfőn a parlamenti képviselőket, törvényhozókat, illetve vezető politikusokat tömörítő Political Network for Values (Politikai Hálózat az Értékekért) nemzetközi szervezet, amelynek elnöke 2019 ősze óta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke. Az online konferencia egyben az Európa jövőjéről szóló konferencia egyik nyitórendezvénye is volt.

A globalizmus térnyerésére, újfajta totalitarianizmusra figyelmeztetett a konferencia első felszólalója, Lorenzo Fontana volt olasz családügyi miniszter. A jobboldali Liga politikusa szerint visszaszorulóban vannak a keresztény értékek Európában, a liberális elit az új kor új emberét akarja megteremteni, ami aggasztóan emlékeztet a huszadik századi ideológiák törekvéseire. Fontana felhívta rá a figyelmet, hogy különösen kemény támadásoknak vannak kitéve a családok, s ez nem véletlen, hiszen azok jelentik a társadalom alapját, biztosítják a generációk közti folytonosságot, identitást adnak.
Fontana figyelmeztetett, hogy sok európai kereszténydemokrata párt balra sodródik, már nem képes megvédeni a hagyományos értékeket. „Ha ez így folytatódik, a globalisták nyerik meg a kultúrharcot” – jegyezte meg.

Novák Katalin egyetértett Fontanával abban, hogy sok európai kereszténydemokrata párt feladta hagyományos értékeit, engedett a balliberális média nyomásának. Megjegyezte, azok, akik ma magukat liberálisnak nevezik, nem fogadnak el a sajátjuktól különböző véleményt, megbélyegzik és kirekesztik azokat, akik nem pontosan ugyanazt gondolják, mint ők. A miniszter hangsúlyozta, az Európai Néppárt balra tolódott, ezért is kezd új szövetség építésébe Orbán Viktor magyar miniszterelnök Matteo Salvini Liga-elnökkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel.

Beszédében Novák Katalin felidézte, melyek a kereszténydemokrácia legfőbb értékei. Az első és legfontosabb értéknek a családot nevezte, hiszen az a társadalom alapja, legkisebb, de legfontosabb egysége.

Kiemelte, meg kell őrizni a hagyományos családi értékeket, azt, hogy a család egy nő és egy férfi házasságára, illetve a szülő-gyermek kapcsolatra épül. „Értékeljük és tiszteljük a munkát, ez létezésünk alapja, ami méltóságot ad, általa hozzájárulhatunk a közösség boldogulásához” – magyarázta. A felsorolást Novák Katalin az állammal folytatta, amely biztosítja a rendet, a biztonságot és felelősséget vállal.

Fontosnak nevezte a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartását: minden döntést a lehető legalacsonyabb szinten, a lehető legközelebb az emberekhez kell meghozni.

A miniszter kiemelte a nők és férfiak egyenjogúságát is, ami nem azt jelenti, hogy a két nemet egyformának kell tekinteni, hanem azt, hogy különbözőségeik tiszteletben tartása mellett egyforma lehetőségeket kell kapniuk. Megemlítette a nemzeti kultúra, identitás és nyelv védelmét, a kulturális sokszínűség, az egyenjogú nemzetállamok támogatását a multikulti, globalizált európai egyesült államokkal szemben. Végül rámutatott, a keresztény szabadság elve szerint az emberi méltóság fontos, az egyéni jogokat pedig védeni kell, de azok nem állnak minden felett, hanem addig terjednek, amíg mások szabadságát nem sértik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom