Külföld

Salvini: Politikai pert indítottak ellenem

Olasz jogi szakértők szerint súlyos aggályokat vet fel, hogy a migrációstörvények betartása miatt akarják elítélni a volt belügyminisztert

Bíróság elé kell állnia Matteo Salvininek az Open Arms-ügyben. A Liga vezetője szerint az ellene felhozott vádak nevetségesek, és politikai per áldozata. Véleményét az olasz sajtó és jogszakértők is osztják.

Salvini: Politikai pert indítottak ellenem
A civil mentőhajók túszul ejtik a bevándorlókat Matteo Salvini szerint
Fotó: AFP/NurPhoto/Francesco Militel

Megalapozottnak tartotta a vádemelést a szicíliai bíróság Matteo Salvini volt belügyminiszter ügyében, így bíróság elé kell majd állnia – közölte szombaton a testület Palermóban. A jobboldali Liga elnökét a vád szerint a 147 illegális migránst szállító spanyol Open Arms 2019. augusztusi feltartóztatásával többek közt túszejtést követett el.

Salvini közösségi oldalán úgy fogalmazott: „Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat? Emelt fővel vállalom az olaszok nevében is, első Itália!” A Liga elnöke a sajtónak nyilatkozva felvetette: mennyibe kerül az ellene indított politikai per Olaszországnak? Hozzátette, hogy az ellene felhozott túszejtés vádját nevetségesnek tartja.

Salvini felidézte, hogy már több migránsokat szállító hajó esetében kezdeményeztek ellene eljárást, de ez az első amely bírósági szakaszba kerül. Salvini feltette a kérdést: „Hogy lehet, hogy az egyik hajó esetében jól, egy másik hajó esetében rosszul jártam el?” Megjegyezte: korábbi hatósági telefonlehallgatások szerint egyes ügyészek és bírák „minden áron” bíróság elé akarják citálni, miközben maguk is elismerték, hogy ártatlan.

A politikus kifejtette: a civilhajók ejtik túszul a bevándorlókat, amikor nem engedik őket partra szállni az első biztonságos kikötőben, és „saját politikai céljaikra használják fel őket”. Salvini arra is rámutatott, hogy az Open Arms esetében is hasonló történt. A nem kormányzati szervezet által fenntartott hajó ugyanis először Máltának mondott nemet, majd elutasította, hogy a migránsokat egy spanyol katonai hajó szállítsa biztonságos kikötőbe. Arra is emlékeztetett, hogy a hajón illegális bevándorlók tartózkodtak, és 2019 augusztusa óta a csoport mintegy feléről nem tudnak semmit, ketten pedig már börtönbe kerültek.

Az első tárgyalást szeptember 15-re tűzték ki. Salvini védőügyvédje rámutatott, hogy az Open Arms esete különbözik a párhuzamosan zajló Gregoretti-ügytől. Előbbi esetében ugyanis a bíró gyorsított eljárással haladt, és nem hallgatott meg tanúkat. A Gregoretti hajó ügyében várhatóan fel is mentik majd Salvinit.

Az olasz sajtó és egyes jogi szakértők egyetértenek a Liga párt vezetőjével abban, hogy elsősorban politikai indíttatású eljárásról van szó. Sajtókommentárok szerint a bíróság elé állítás inkább politikai, mint jogi pofon a következő választásokon a jobbközép miniszterelnök-jelöltjeként indulni akaró Salvininek. A jogi szakértők pedig súlyos precedensnek minősítették, hogy a korábbi belügyminiszternek azért kell majd bíróság előtt felelnie, mert betartotta és követte az akkori első Conte-kormányzat migrációs intézkedéseit.

Fiatalkorú bevándorlók ezrei tűntek el Európában

Európában 18 292 kísérő nélküli gyermek- és fiatalkorú bevándorlónak nyoma veszett – írta a Die Welt című német lap. Hozzátették, hogy 7082 fiatalkorú menedékkérő azóta előkerült, de 724 személy újra eltűnt. Az adatok szerint 18 292 személyből több mint 7800-an Németországban tűntek el, többségben 16 év feletti férfiak, akik Afganisztánból és észak-afrikai országokból érkeztek.

Az osztrák Die Presse arról írt, hogy megsokszorozódott a kísérő nélküli érkező fiatalkorú migránsok száma Ausztriában, sőt a menedékkérők száma rekordot döntött 2021 első négy hónapjában. Eddig 5024 fő – köztük 554 felügyelet nélküli kiskorú – adott be kérelmet az osztrák hatóságoknak. A menedékkérők 82 százaléka férfi. Többségük Szíriából, Szomáliából és Törökországból érkezett.
(SI)

Kapcsolódó írásaink