Külföld

Prága és Kijev is kiutasított orosz diplomatákat, Moszkva válasza sem maradt el

Aggodalom Navalnijért

Több fronton is folytatódtak a hétvégén Oroszország nemzetközi vitái. Csehország szombaton kiutasított 18 orosz diplomatát, akik Prága szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak, és szerepük lehet egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Prága és Kijev is kiutasított orosz diplomatákat, Moszkva válasza sem maradt el
Karel Havlícek szerint a cseh állam elutasíthatja az orosz Roszatom ajánlatát
Fotó: AFP/Fatih Kurt

Moszkva arányos diplomáciai választ helyezett kilátásba. Karel Havlícek cseh ipari és kereskedelmi miniszter közölte, ha az orosz érintettség bebizonyosodik, az hatást gyakorolhat a dukovany atomerőmű új energiablokkjaira kiírandó meghívásos pályázatban az orosz Roszatom részvételére.

A hétvégén Moszkva kiutasította a szentpétervári ukrán konzult, akit előzőleg őrizetbe vett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a gyanúval, hogy zárt információkhoz jutott az orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából. Válaszul Kijev is kiutasított egy orosz diplomatát. Mindeközben fokozódtak a börtönbüntetését töltő orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij egészségével kapcsolatos nemzetközi aggodalmak.

Navalnij három hete kezdett éhségsztrájkba, orvosa vasárnap közölte, a politikus bármikor meghalhat, a káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. Hívei tüntetéseket is szerveztek, de Andrej Kelin londoni orosz nagykövet szerint feleslegesen aggódnak. A diplomata azt mondta a BBC-nek, a csalás vádjával elítélt Navalnij megkapja a szükséges orvosi ellátást, nem hagyják meghalni. Megjegyezte, Navalnij minden előírást megszeg, magára akarja vonni a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink