Külföld

Külföldről finanszírozott destabilizáció

A XXI. Század Intézet legújabb elemzése a posztszovjet térség Nyugat által támogatott politikai erőinek külföldi kapcsolataiba nyújt betekintést.

A posztszovjet térség számos országában külföldről támogatott politikai csoportosulások hálózata alakult ki, amelyek az elmúlt hónapokban több helyen is megpróbálták megingatni vagy megdönteni a fennálló kormányokat. Az orosz és belarusz „rendszeren kívüli ellenzék” törekvéseit nyíltan támogatják idegen országok kormányai, Moldovában, Ukrajnában és Grúziában a politikai helyzet destabilizálódásához is hozzájáruló hálózatok mögött elsősorban „civil”, alapítványi struktúrák állnak.

 Az orosz és Belarusz „rendszeren kívüli ellenzék” törekvéseit nyíltan támogatják idegen országok kormányai, Moldovában, Ukrajnában és Grúziában a politikai helyzet destabilizálódásához is hozzájáruló hálózatok mögött elsősorban „civil”, alapítványi struktúrák állnak.

Az ehhez a nemzetközi hálózathoz lazán vagy szorosan kapcsolódó személyek és csoportok persze Európa minden államában, így Magyarországon is jelen vannak. Az ellenzék vezető személyiségei között itt is találhatunk olyanokat, akik különféle nemzetközi finanszírozottságú projektekben kezdték karrierjüket (Szabó Tímea, Szél Bernadett), vagy Nyugaton születtek (Berg Dániel, Cseh Katalin), az ellenzéktől pedig a posztszovjet térségben alkalmazott „színes forradalom” módszerei egyes elemeinek alkalmazása sem áll távol.

 A teljes elemzés ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó írásaink