Külföld

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban a pokrovi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei.

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói
Alekszej Navalnij
Fotó: AFP

A felhívást vasárnap tette közzé a politikus YouTube-csatornáján Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója és Leonyid Vokov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista. Az elítélt politikus hívei korábban azt ígérték, hogy akkor hirdetnek meg tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten.

Zsdanov és Volkov most azt mondta, hogy nem fog erre várni, mert „várni és halogatni többé nem lehet”, az „extrém helyzet extrém megoldásokat követel meg”. A szervezők azzal vádolták meg az orosz hatóságokat, hogy „megölik” Navalnijt.

A politikus szabadon bocsátását követelő oldalra vasárnapig csaknem 460 ezren jelentkeztek fel. Az FBK csütörtökön közölte, hogy közülük mintegy 400 ezer ember elektronikus postacíme nyilvánosságra került.

Navalnij orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombati bejelentése szerint a 44 éves, a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt, március 31. óta éhségsztrájkoló politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Az orvos úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti.

Navalnij azért kezdett éhségsztrájkba, mert szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az ellenzéki elítélt ügyvédjei szerint már a hét elejére 15 kilót fogyott.

A március vége óta hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó rabnál az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága kedden közölte, hogy Navalnijt egy héttel korábban teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a konzílium kielégítőnek minősítette egészségi állapotát. A hatóság szerint sem Covid-19-et, sem tbc-t nem találtak nála.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden készül elmondani a parlament két házához intézett éves üzenetét. Az államfőtől orosz regionális parlamenti képviselők és a nyugati kulturális elit 70 képviselője nyílt levélben követelte Navalnij szabadon bocsátását.

Korábban a politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe.

Pénteken a moszkvai ügyészség kezdeményezte a bíróságon, hogy minősítse szélsőséges szervezetnek a FBK-t, jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózatát. Az ügyészség közleménye szerint ezek a szervezetek liberális jelszavakkal takarózva „a szociális és a társadalompolitikai helyzetet destabilizáló feltételek megteremtésével” foglalkoznak, a „színes forradalmak forgatókönyvének felhasználásával”.

Az FBK a szeptemberben esedékes parlamenti választások előtti „példátlan nyomásgyakorlásnak” minősítette ezt az ügyészségi indítványt.


Német külügyminiszter: Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij orvosi ellátásáról

Sürgősen gondoskodni kell Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásról - mondta a német külügyminiszter egy vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Heiko Maas a Bild című lap hétfői számához készített összeállításban - az előzetesen ismertetett részletek szerint - kiemelte, hogy a német kormányban nagy aggodalommal tapasztalják, hogy  Alekszej Navalnij állapota egyre romlik, és úgy vélik, haladéktalanul biztosítani kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz fűződő joga érvényesülését.

A Bild szerint a német kormány követelését a berlini orosz nagykövettel is ismertették, még pénteken. Heiko Maas a lapnak elmondta, hogy az üggyel az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán is foglalkoznak.

Ugyancsak vasárnap a francia diplomácia vezetője is jelezte, hogy az EU pontosan követi a korrupcióellenes küzdelméről ismert orosz politikus állapotának alakulását. Jean-Yves Le Drian kiemelte, hogy a Kreml újabb EU-s büntetőintézkedésekkel számolhat, ha nem sikerül megóvni Alekszej Navalnij egészségét. Mint mondta, a Navalnij-ügyben eddig elrendelt EU-s szankciók csomagja jelentékeny méretű, de lehet nagyobb is.

Alekszej Navalnijt februárban két és fél év szabadságvesztésre ítélték egy korábbi - az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által kifogásolt - börtönbüntetés felfüggesztési feltételeinek megsértése miatt. Az antikorrupciós aktivista március végén éhségsztrájkba lépett, arra hivatkozva, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást. Büntetés-végrehajtási illetékesek szerint állapota kielégítő, egy orvosa szerint viszont napokon belül meghalhat.


Amerikai kormány: Következményei lesznek, ha Navalnij meghal a börtönben

Az amerikai kormányzat figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben - mondta vasárnap a CNN amerikai hírtelevízió műsorában Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

„Közöltük az orosz kormánnyal, hogy felelősséget visel azért, ami Navalnij úrral történik bebörtönzése alatt, és a nemzetek közössége őket vonja felelősségre” - fogalmazott Sullivan, aki a részletek ismertetése nélkül annyit mondott, hogy egy sor, különböző költségvonzatú intézkedést fontolgat az amerikai kormányzat arra az esetre, ha a bebörtönzött Navalnij meghalna.

A Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

A harmadik hete éhségsztrájkoló Alekszej Navalnij egészségi állapota rohamosan romlik, és „bármelyik percben meghalhat” - ezt mondta szombaton az ellenzéki aktivista, politikus egyik orvosa. Jaroszlav Asihmin közölte, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák. Ezt az orosz hatóságok megtagadták, ezért éhségsztrájkba kezdett.

Az amúgy is feszült orosz-amerikai viszony tovább romlott az utóbbi időben. Nagy felháborodást váltott ki orosz részről, amikor Joe Biden elnök egy - az ABC News-nak adott - márciusi interjúban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint. Az amerikai elnök akkor azt is mondta, hogy Oroszország „meg fog fizetni” a 2020-as elnökválasztásba való beavatkozásért.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba.

Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát.

Kapcsolódó írásaink