Külföld

Szövetség a liberális gyarmatosítás ellen

Vissza tudjuk adni a hangját mindazoknak, akiket éveken át félreállított a Soros-hálózat – mondta Jerzy Kwasniewski, a lengyel Ordo Iuris elnöke

Nemzetközi együttműködés kiépítésén dolgozik az Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris. A lengyel jogi elemzőintézet elnökét, Jerzy Kwasniewski közös céljaik mellett a brüsszeli támadások ideológiai hátteréről is kérdeztük.

Szövetség a liberális gyarmatosítás ellen
Jerzy Kwasniewski szerint nemzetközi diktatúrát építenek a nemzetellenes erők
Fotó: MH/Purger Tamás

– Lengyelországot és Magyarországot is sűrűn támadják a brüsszeli balliberális politikusok, valamint az uniós intézmények. Lát valamilyen ideológiai motivációt, ami a különböző eljárások, jelentések és határozatok mögött áll?

– Mindez abból a konfliktusból fakad, hogy a feltörekvő közép-­európai nemzetek úton vannak afelé, hogy elfoglalhassák méltó helyüket az európai nemzetek között. Több mint kétszáz éve vagyunk tanúi annak, hogy a liberálisok két részre osztják a nemzeteket: civilizáltra és civilizálatlanra.

Mindent erre vezetnek vissza, a közép-euró­pai országok eltérő identitásait és az alkotmányos berendezkedéseit jogállamisági hiányosságoknak titulálják. Persze ha mi világítunk rá jelenségekre, amelyek közép-európai szemmel sértik a jogállamiságot, például a szabad vallásgyakorlás vagy az életpártiak szólásszabadságának csorbulása, akkor mindjárt arra hivatkoznak, hogy nekik ilyen a berendezkedésük, a kultúrájuk. Ez a felosztás a gyarmatosítás, a kizsákmányolás eszköze, hogy a magukat civilizáltnak nevezők ráerőltessék az akaratukat a civilizálatlannak bélyegzett nemzetekre.

– Februári bejelentésük szerint az Ordi Iuris és az Alapjogokért Központ összeurópai agytröszt hálózat létrehozását tervezi, amely képes kellő súllyal fellépni és hangot adni az „Isten, haza, család” gondolatának a kontinenst uraló politikai vitákban. Hogy halad ez a munka? Lehetséges egyáltalán ellensúlyozni a liberális szervezetek kiterjedt hálózatát?

– Nagyon elkötelezettek vagyunk, hogy egyesítjük az erőinket. Az első fontos csatát már meg is nyertük. Intézetünk alelnökét, Tymoteusz Zychet választották az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság lengyel tagjává, az Európai Parlament LMBTQI-ügyekért felelős, frakcióközi csoportja pedig követelte, hogy zárják ki, mert eltérő nézeteket képvisel ezekben az ügyekben.

Magyar szövetségeseink, köztük fideszes EP-képviselők, valamint más, a józan ész talaján álló európai politikusok, agytrösztök és szervezetek közös fellépésével sikerült visszaverni ezt a támadást. Sikerült marginalizálni a frakcióközi csoportot, amely éppen az európai alapérték, az egység a sokféleségben ellen léptek fel. Ez már siker, de csak az első lépés. Határozottan hiszek benne, hogy összefogással vissza tudjuk adni a hangját mindazoknak, akiket éveken át félreállított a Soros-hálózat.

– Gyakran hallani balliberális politikusoktól és elemzőktől, hogy a konzervatív erők együttműködése eleve lehetetlenség. Mivel tudná cáfolni ezt az állítást?

– A nemzetközi jogot eleve a konzervatívok fedezték fel és erősítették meg. Ma azt tapasztaljuk, hogy a nemzetállamok felszámolására törekvő erők a különböző lobbik káoszára akarják felépíteni a nemzetközi diktatúrát, az egyéni jogok felszámolását az ideológiák nevében. Mi a nemzetközi rendhez, a nemzetek békés együttéléséhez akarunk visszatérni, ez pedig nagyon is konzervatív szabályokra épül. Ez az előttünk álló feladat.

Kapcsolódó írásaink

„Magyarnak lenni jó dolog”

ĀMegjelent az Alapjogokért Központ filmje a polgári kormányzás tíz évének kihívásairól és eredményeiről + VIDEÓ