Külföld

Laschetre és Söderre vár Németország

Schäuble szerint a bajor kormányfő veszélyezteti a CDU és a CSU pártszövetségének egységét

Rohamosan fogy Armin Laschet és Markus Söder ideje, a kancellárjelöltségért harcoló két politikus ugyanis azt ígérte, legfeljebb a hét végéig megállapodnak arról, ki legyen az uniópártok szövetségi kormányfőjelöltje. A vita egyre inkább megosztja a pártszövetséget.

Laschetre és Söderre vár Németország
Armin Laschet (balra) és Markus Söder. Még mindig nem dőlt el, melyikük lesz az uniópártok kancellárjelöltje
Fotó: AFP/Dpa/Guido Kirchner

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a megfelelő személy a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) kancellárjelöltségére Wolfgang Schäuble, a szövetségi parlament (Bundestag) elnöke szerint.

A CDU-s politikus az ARD köztelevízióban pénteken úgy fogalmazott: Markus Söder bajor kormányfő veszélyezteti a pártszövetség egységét azzal, hogy mindenáron ragaszkodik a kancellárjelöltséghez. Södert egyébként több vezető CDU-s politikus is visszalépésre szólította fel.

Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Daniel Günther a Der Spiegelnek csütörtökön azt mondta: a CDU vezetése hétfőn Laschet mellett foglalt állást, így a bajor kormányfőnek lassan ideje lenne feladni a versenyt, ahogyan azt korábban ígérte.

A Hessen tartományt vezető Volker Bouffier kijelentette: egyértelmű, hogy a kancellárjelöltség kérdésében a nagyobbik testvérpárt CDU szava döntő.

Ezzel szemben Saar-vidék tartomány miniszterelnöke a Die Weltnek nyilatkozva a közvélemény-kutatások eredményeinek fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte a döntéshozatal során központi szerepet kell kapjon, hogy ki a népszerűbb a németek körében.

Az ARD köztelevízió megbízásából készített legújabb felmérés szerint egyébként a németek 44, a CDU/CSU támogatóinak pedig 72 százaléka Södert tartja alkalmasabbnak a kancellárjelöltségre. Laschet a németek 15, a kereszténydemokrata szavazók 17 százaléka szerint megfelelő jelölt.

Az Insa közvélemény-kutató friss vizsgálatának eredménye szerint a CDU-elnökkel 27, a bajor kormányfővel pedig 38 százalékot érhetnek el az uniópártok a szeptemberi szövetségi választáson.

A CDU/CSU népszerűsége ismét emelkedni kezdett, a ZDF csatorna Politbarometer kutatássorozatának friss eredményei szerint, ha most vasárnap lennének a választások, az uniópártok 31 százalékot kapnának, ezzel három százalékpontot javítottak az előző felmérés adataihoz képest. A második legnépszerűbb párt a Zöldek (21 százalék), őket követi a Szociáldemokrata Párt (14 százalék).

A Bundestag pénteken vitázott arról a törvénymódosító javaslatról, amely által egységesítenék a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedéseket Németországban.

Az ülés után Angela Merkel kancellár – aki egyébként aznap kapta meg az AstraZeneca vakcinájának első adagját – elmondta: nem szabad cserben hagyni a kórházi orvosokat és ápolókat, szigorúbban és következetesebben kell törekedni a járvány harmadik hullámának megállítására. Mindenütt egyformán szigorú korlátozásokat kell bevezetni, ahol száz fölé emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Beleesett a CDU Söder csapdájába

ĀA németek mindössze négy százaléka tartja erős vezetőnek Laschetet egy felmérés szerint, egyre több szavazó szeretné, ha a bajor rivális lenne az uniópártok kancellárjelöltje