Külföld

Az Európai Parlament alelnöke is megkerülné az uniós bíróságot

Újabb fenyegetés

Magyarország uniós forrásainak azonnali megvonását követelte Katarina Barley, az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RND) adott csütörtöki interjúban.

A szociáldemokrata politikus szerint azonnal aktiválni kell a jogállamisági mechanizmust, noha azt még a magyar és lengyel kereset nyomán az Európai Unió Bíróságának is véleményeznie kell. Barley szerint ennek ellenére az Európai Bizottságnak nem kellene tovább várnia a rendelet alkalmazásával. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a korábbiakban Magyarország és Lengyelország is mindig tiszteletben tartotta az uniós bíróság döntéseit.

A politikus aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az Európai Néppártból való kilépése után a Fidesz az olasz Ligával és a lengyel Jog és Igazságossággal kezdett együttműködésbe. Barley bírálta Janez Jansa szlovén kormányfőt, aki „Orbán Viktor közeli szövetségese”. Mint mondta, Szlovéniában „még nem olyan rossz a helyzet, mint Magyarországon, de afelé tart”.

Kapcsolódó írásaink