Külföld

A NATO őszig elhagyja Afganisztánt

„Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját” – Joe Biden bejelentette, a New York-i terrortámadás huszadik évfordulójára hazatérnek a katonák

Május elsejétől szeptember 11-ig tart majd a NATO csapatainak kivonulása Afganisztánból. Joe Biden amerikai elnök szerint a bevonulás eredeti célját megvalósították.

A NATO őszig elhagyja Afganisztánt
Villámlátogatás Kabulban: Asraf Gháni afgán elnökkel tárgyalt Antony Blinken
Fotó: AFP/Afghan Presidential Palace

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében. „Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját. Itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek” – fogalmazott az elnök. „Nem fogunk elhamarkodottan rohanni a kijárat felé” – tette hozzá.

Joe Biden elmondta, hogy mióta Barack Obama alelnökeként Afganisztánban járt, úgy gondolja, hogy csak „az afgánoknak van joguk és felelősségük vezetni az országukat”. Hozzátette: „Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre.”
„Úgy gondolom, hogy elsősorban azért vonultunk be Afganisztánba, hogy az országot még egyszer ne használhassák fel támaszpontként egy hazánk elleni támadáshoz. Ezt a célt megvalósítottuk” – mondta
az elnök.

Joe Biden már régóta szkeptikus az Egyesült Államok afganisztáni jelenlétével kapcsolatban. Barack Obama alelnökeként – szinte egyedüliként az adminisztrációban – azt tanácsolta az elnöknek, hogy csökkentse a katonai szerepvállalást.
Beszéde után az amerikai elnök ellátogatott az arlingtoni nemzeti sírkertbe, ahol a 60. parcellánál is lerótta tiszteletét az Afganisztánban elesett amerikai katonák előtt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetség miniszteri szintű rendkívüli értekezlete után szerda este Brüsszelben bejelentette: felismerve, hogy nincs katonai megoldás az Afganisztán előtt álló kihívásokra, a NATO-tagországok úgy döntöttek, hogy május 1-jéig megkezdik az országban szolgáló misszió erőinek kivonását.

A NATO szövetségesei és partnerei továbbra is támogatják Afganisztánnak, népének és intézményeinek a béke és a biztonság előmozdításáért kifejtett erőfeszítéseit, valamint az elmúlt 20 évben elért eredmények fenntartását. Támogatják a folyamatban lévő, afgán vezetésű békefolyamatot, és ezzel összefüggésben a szövetségesek arra szólítják fel az afgán kormányt és a vele szemben álló, szélsőséges tálibokat, hogy tartsák magukat a békefolyamat iránti elkötelezettségükhöz.
A brüsszeli NATO-tanácskozás után egyébként Antony Blinken amerikai külügyminiszter előre be nem jelentett látogatásra Afganisztánba érkezett tegnap.

Időközben a radikális iszlamista tálib lázadók az Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok azonnali kivonását követelték. A felkelők szerint Washington megsértette a köztük és a Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban született dohai megállapodást, amely az amerikai csapatok május 1-jéig való kivonását irányozta elő az országból. A tálibok figyelmeztettek: a megállapodás megsértése „megnyitotta az utat a tálib harcosok előtt, hogy a szükséges ellenintézkedésekhez folyamodjanak”.

Kapcsolódó írásaink