Külföld

Több bevándorlót akar a brüsszeli baloldal

A koronavírus-világjárvány sem tántorítja el az embercsempészeket, a menedékkérők többsége illegálisan érkezik az unióba

A járványhelyzet és annak súlyos gazdasági következményei ellenére is felpörgetné az unióba irányuló bevándorlást az Európai Parlament alapjogi bizottsága egy friss jelentés szerint. A javaslatokat Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő és Varga Judit igazságügyi miniszter is bírálta.

Olyan jelentést erőltettek át az Európai Parlament balliberális többségű Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE), ami legális migrációs útvonalak létrehozását szorgalmazza – figyelmeztetett Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerdai Facebook-bejegyzésében. „A brüsszeli baloldal megfejtette, hogy mi Európa legnagyobb gondja a koronavírus-járvány kellős közepén: nincs elég bevándorló” – fogalmazott a politikus.Hidvéghi szerint annak ellenére, hogy a válság miatt Európa-szerte ezrek vesztették el az állásukat, a baloldal most látja időszerűnek tömegesen behozni például az alacsonyan képzett munkaerőt.

„A jelentés azt is szó szerint kimondja, hogy a jelenlegi rendszert vonzóvá kell tenni a bevándorlók számára” – figyelmeztetett. A képviselő hangsúlyozta, a jelentős szerzői elképzelésüket az egész EU-ra kiterjesztenék, Magyarország azonban ezt nem fogja elfogadni. „Botrányosnak tartjuk, hogy Brüsszel most is inkább a migránsokat segítené a saját polgárai helyett! A demográfiai kihívásokat pedig nem bevándorlással, hanem családpolitikával kell megoldani. A magyar emberek erre hatalmazták fel a kormányt. Ezért Magyarország ezt az utat fogja járni” – nyomatékosította Hidvéghi Balázs.

„Miközben a baloldal egyik kezével oltásellenes kampányt vezényel, a másikkal a járványhelyzet kellős közepén migránsok betelepítését, és az Európában munkájukat vesztett emberek bevándorlókkal történő lecserélését készíti elő” – írta előző nap a Facebookon Varga Judit igazságügyi miniszter a jelentéssel kapcsolatban, amelynek javaslatai szerinte teljesen szembemennek az európai emberek érdekével.

A járványhelyzet ellenére eddig százezren adtak be menedékkérelmet az Európai Unióban idén, a többségük illegálisan érkezett – számolt be nemrég a német Die Welt, olyan belső uniós dokumentumokra hivatkozva, amelyek szerint az embercsempész bandák a korábbinál is vakmerőbbé váltak. Olyan esetekről is írtak ezekben a dokumentumokban, amikor – például Olaszországban – európai rendőrök is részt vettek a bűnszervezetben. Az embercsempészek a közösségi oldalakon is hirdetik a szolgáltatásaikat, az Europol például februárban olyan hirdetésekre lett figyelmes a Facebookon, amelyek szerint Szerbiából Ausztriába juttattak volna át embereket.

A migráció is téma az izraeli koalíciós tárgyalásokon

Izraelben a kormánypárti, szuverenista vonal képviselői elsősorban a migráció megállítására és az általuk „behatolóknak” nevezettek kitelepítésére tesznek javaslatot, míg a fenti iránnyal szembenállók – főként a menekültkérelmek gyors rendezésével – megakadályoznák a migránsok eltávolítását – állapította meg tegnap közölt gyorselemzésében Veszprémy László Bernát, a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A lapunkhoz is eljuttatott írásban felidézte, hogy a március végi választások után Benjamin Netanjahu jelenlegi miniszterelnök, a Likud vezetője kapott kormányalakítási megbízást, ám a koalíció megalkotása erősen kétséges, hiszen Netanjahunak vallásos, nemzeti szövetségeseivel együtt 52 mandátuma van, és a migráció is vitatéma lehet. Ami a főbb ellenzéki pártok álláspontját illeti, a Munkapárt ellenzi az illegális bevándorlást, és szét akarja osztani a bevándorló hátterű csoportokat az országban, hogy ne terheljék a gazdaságilag gyenge területeket. A Kék-Fehér azt javasolja, hogy az ENSZ szervezze meg a menekültek többségének Izraelen kívüli letelepítését
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink