Külföld

A népszerűség dönthet a kancellárjelöltségről

Bár egyre több vezető német politikus sürgeti, továbbra sem dőlt el, Armin Laschet vagy Markus Söder lesz-e a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje. A CSU-s Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter az Augsburger Allgemeine című lapnak azt mondta, őszintén reméli, hogy Laschet és Söder konszenzusos megoldást fog találni a kérdésben.

A népszerűség dönthet a kancellárjelöltségről
A bajor CSU-ban azt remélik, Armin Laschet (képünkön) végül visszalép Söder javára
Fotó: AFP/Marcel Kusch

A bajor pártelnök Söder szerdán teljesen nyíltnak minősítette a kancellárjelöltségért folyó versenyt a CSU parlamenti csoportjának müncheni ülésén a dpa hírügynökség szerint. Vetélytársát, a CDU elnökét Észak-Rajna-Vesztfália tartomány nagy tekintélyű miniszterelnökének nevezte, akit elmondása szerint nagy becsben tart.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy tudja, a CSU-ban azt remélik, a nagyobb testvérpárt tagjai meggyőzik Laschetet, lépjen vissza a bajor kormányfő javára. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt CDU-s miniszterelnöke, a tartományi kormányfők közül elsőként, Söder jelöltségét támogatta.

Haseloff a Der Spiegel című lapnak arról beszélt, hogy a pártszövetségnek figyelembe kell vennie, kivel van a legnagyobb esélye a győzelemre a szeptemberi szövetségi választáson. Lehetséges, hogy valaki képes a kancellári feladatok ellátására, de nem fogja betölteni a posztot, mert a választók megakadályozzák – fogalmazott.

A felmérések alapján Söder népszerűsége messze megelőzi Armin Laschet CDU-elnökét mind a kereszténydemokrata szavazók, mind a németek körében. A bajor kormányfő is azzal érvel jelöltsége mellett, hogy jó eredményeket ér el a közvélemény-kutatásokon, Laschet szerint viszont ezek az adatok folyamatosan változnak, és más kritériumokat is figyelembe kell venni a kancellárjelölt megválasztásakor.

Észak-Rajna-Vesztfália CDU-s belügyminisztere, Herbert Raul a Der Spiegelnek nyilatkozva támadta a CSU-t. Mint fogalmazott: ugyanazok a szereplők becsmérlik most Laschetet, akik a migrációs válság csúcspontján Angela Merkel kancellárt próbálták lejáratni a menekültpolitika miatt.

Kapcsolódó írásaink