Külföld

Ismét összecsaptak a rendőrökkel és üzleteket fosztottak ki a tüntetők Brooklyn Centerben

Találkozóra hívta Putyint Biden

A sokkolója helyett véletlenül a lőfegyverét használta vasárnap az a rendőr, aki lelőtt egy igazoltatás elől menekülni próbáló fekete bőrű fiatalt Minnesotában – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tim Gannon, Brooklyn Center rendőrfőkapitánya.

Ismét összecsaptak a rendőrökkel és üzleteket fosztottak ki a tüntetők Brooklyn Centerben
Ismét összecsaptak a rendőrökkel és üzleteketfosztottak ki a tüntetők Brooklyn Centerben
Fotó: AFP/Kerem Yucel

A sajtótájékoztatón bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is. Joe Biden amerikai elnök „teljes körű kivizsgálást” sürgetett, békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket, elítélte az erőszakot és a fosztogatásokat. A városban bevezetett kijárási tilalom ellenére hétfő éjszaka újabb zavargások törtek ki, és a tüntetők ismét összecsaptak a rendőrökkel.

A rendbontók üzleteket is kifosztottak. Körülbelül 40 embert tartóztattak le. Időközben a Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök felhívta orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint és egy harmadik országban, az elkövetkező hónapok során megtartandó találkozót javasolt neki. A telefonbeszélgetés során Biden hangsúlyozta Washington elkötelezettségét Ukrajna területi integritása mellett, és az amerikai–orosz kapcsolatok stabilizálására tett javaslatot.

A Fehér Ház azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok megállapodott Mexikóval, Guatemalával és Hondurassal, hogy a három ország megerősíti határvédelmét, hogy gátat vethessenek az Egyesült Államokba irányuló migrációs hullámnak. A The Washington Post című lap pedig bennfentes információkra hivatkozva azt írta: Joe Biden amerikai elnök szeptember 11-ig akarja kivonni az amerikai csapatokat Afganisztánból, és ezt szerdán be is jelenti.

Kapcsolódó írásaink