Külföld

ok törtek ki egy minnesotai városban

Egy légfrissítő miatt indult igazoltatás elől menekülve hunyt el egy körözött férfi

Rendőri igazoltatás elől menekülve hunyt el egy afroamerikai férfi Minnesota államban, a Minneapolis melletti kisvárosban tiltakozók szétvertek két rendőrautót, míg mások üzletek kifosztásával fejezték ki nemtetszésüket.

ok törtek ki egy minnesotai városban
A Black Lives Matter mozgalom zászlaja alatt újra rongáltak és fosztogattak
Fotó: AFP/Kareem Yucel

Tiltakozások robbantak ki vasárnap délután az amerikai Minnesota államban azután, hogy egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg. A halállal végződő eset egy Minneapolis közeli kisvárosban, Brooklyn Centerben történt, mintegy 16 kilométerre attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd.

A helyi rendőrfőnök közleménye szerint az igazoltatás során kiderült, hogy a 20 éves Daunte Wright ellen elfogatóparancs van érvényben. Megpróbálták őrizetbe venni, de a fiatal el akart hajtani a helyszínről. Ekkor az egyik rendőr rálőtt az autóra. Wrightnak ezután még több háztömbnyire sikerült elhajtania, majd nekiütközött egy másik járműnek, és meghalt. A férfi barátnője is az autóban ült, ő könnyű sérülést szerzett.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának (ACLU) minnesotai részlege szerint egy független testületnek kellene vizsgálódnia. A csoport szerint mélységes aggodalmat kelt, hogy a rendőrség a jelek szerint a gépkocsi belső visszapillantó tükrén himbálózó légfrissítő miatt állította meg az autót.

A történteket követően vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center-i rendőrkapitányság épületénél. A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök gumilövedékeket, fény- és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált. A minnesotai Star Tribune lap beszámolója szerint vasárnap éjszaka egy nagyobb csoport kifosztotta Brooklyn Center egy bevásárlóközpontjának több üzletét.

Időközben a déli határon egyre súlyosabbá válik a migrációs válság. Greg Abbott texasi republikánus kormányzó kérte, hogy Joe Biden amerikai elnök állítsa vissza elődje, Donald Trump bevándorlási intézkedéseit, ugyanis ez lenne a leghatékonyabb módja annak, hogy megfékezzék az illegális bevándorlók áramlását. „Ez a probléma a Biden-kabinet által elfogadott irányvonalak miatt csak tovább fog súlyosbodni” – fogalmazott a politikus vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban. A Biden-adminisztráció szerint az előző kormány felel a kialakult helyzetért, mert lebontotta azt a rendezett, emberséges és hatékony rendszert, ami korábban működött.

Márciusban a határőrök több mint 172 ezer illegális bevándorlóval kerültek szembe a határon.

Kapcsolódó írásaink