Külföld

Nyolcvanezer orosz katona áll az ukrán határnál

Militarista hangulat szítása

Oroszország negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ mentén és ugyanennyit az általa önkényesen elcsatolt Krím félszigetre – jelentette ki Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótitkára.

Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők nem terveznek támadó műveletet a Donyec-medencében, és Kijev a tárgyalásos rendezésre törekszik, de Oroszország esetében ez ügyben már kétkedésének adott hangot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Kairóban egy sajtóértekezleten a fegyverszállítástól és az ukrán vezetés militarista hangulatának szításától óvta a külföldi kormányokat.

Az orosz külügyminiszter szerint 2014-ben az „alkotmányellenes államcsíny” után a kijevi vezetés ilyen biztatások hatására követett el agressziót a saját népe ellen. Lavrov szerint nem arra kell választ adni, hogy mit csinál Oroszország a saját területén, hanem arra, hogy mit csinál az Egyesült Államok Ukrajnában. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország sohasem lépett fel agresszívan.

Kapcsolódó írásaink

Elfajulhat a helyzet Ukrajnában

ĀEurópa a normalizálódásban bízik, de Kijev, Washington és Moszkva is egyre harciasabb – mondta lapunknak Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója