Külföld

Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris arzenálját

Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris arzenálját, ezért „nagyon komolyan meg kell fontolni” nukleáris fegyverek dél-koreai vagy Dél-Koreához közeli telepítését - állapítja meg kedden kiadott közös jelentésében egy dél-koreai és egy amerikai elemzőintézet.

Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris arzenálját
Egy ENSZ-jelentés szerint Phenjan nem hagyott fel nukleáris és rakétaprogramjának fejlesztésével
Fotó: AFP/Jung Yeon-je

Különböző számítások szerint Észak-Koreának 2027-re már akár 242 atomfegyvere és többtucatnyi interkontinentális ballisztikus rakétája lehet - állítja a dél-koreai Asan Politikatudományi Intézet és az amerikai Rand Corporation.

Megállapításukat az amerikai hírszerzés arra vonatkozó becsléseire alapozzák, hogy Észak-Korea mennyi hasadóanyagot állíthatott már elő, de figyelembe vettek egyéb elemzéseket is. Szerintük komolyan fontolóra kell venni taktikai fegyverek telepítését Dél-Koreába, hogy elrettentsék Phenjant az esetleges atomtámadástól. A kutatók más intézkedések fontosságát is felvetették, ezeket azonban a jelentésben nem részletezik.

A jelentés nyilvánosságra hozatala előtt nem sokkal észleltek aggasztó tevékenységet Észak-Korea keleti parti hajógyáránál, ahol értesülések szerint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták tesztje folyik. Megjelent egy ENSZ-jelentés is, miszerint Phenjan nem hagyott fel nukleáris és rakétaprogramjának fejlesztésével.

Észak-Koreának 2017-ben már 30-60 nukleáris fegyvere lehetett, amelyhez tavaly hozzáadódott egy vagy két további plutóniumfegyver, és 2027-ig évi 12-18 újabb fegyver előállításával lehet számolni - olvasható a két kutatóintézet jelentésében, amely azonban hozzáteszi, hogy becsléseiben nagy a bizonytalanság több tényező miatt.

A fenyegetés elhárítására az intézetek azt javasolják Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak, hogy számoljanak amerikai stratégiai atomfegyverek észak-koreai célokra állításával és atomtöltettel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták dél-koreai vagy Dél-Koreához közeli telepítésével, illetve taktikai atomfegyverek ottani állomásoztatásával.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom